• Eesti

CO2 kaubandus kasvas mullu 68 protsenti

CO2 kaubandus - eteap January 10, 2010

Postimees online, 10.01.2010

Kasvuhoonegaaside heitelube müüdi mullu koguseliselt 68 protsenti rohkem kui 2008. aastal ning analüütikud ennustavad, et selle turu maht lähiajal mitmekordistub.

Mullu vahetas turul omanikku peaaegu sama koguse kasvuhoonegaaside emissiooni lube kui ajavahemikul 2003-2008 kokku, vahendas BusinessGreen.

Kuna eelmisel aastal majandussurutise tingimustes tööstustoodang vähenes, siis nõudlus heitelubade järele kahanes ning nende hinnad alanesid keskmiselt 40 protsenti.

Heitelubade hindade alanemise tõttu kasvas turg väärtuseliselt vähe. Selle väärtus oli mullu 94 miljardit eurot ehk 2 miljardi euro võrra suurem kui 2008. aastal. Aastast 2003. alates on turul omanikku vahetanud 259 miljardi euro väärtuses heitelube.

Mahud kasvasid mullu kõigis kolmes peamises kauplemissüsteemis – Euroopa emissioonide kaubanduse süsteemis (ETS) 73 miljardi euroni, ÜRO puhta arengu mehhanismis (CDM) 17,5 miljardi euroni ning USA regionaalses kasvuhoonegaaside initsiatiivis (RGGI) 1,7 miljardi euroni.

USA analüüsifirma ABI Uuringud sõnul on tõenäoline, et peagi lastakse ka süsiniku kogumise ja säilitamise (CCS) tehastel nende poolt atmosfäärist kõrvaldatud CO2 arvelt heitelube väljastada ning sel juhul turu maht järgmise nelja aasta jooksul enam kui kolmekordistub ja selle väärtus tõuseb 395 miljardi dollarini aastas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes