• Eesti
 • English

Mullu installeeriti Euroopas elektrienergia võimsustest enim tuuleenergiat

Eesti uudised - eteap February 4, 2010

Euroopa Tuuleenergia Assotsiatsiooni (EWEA) värske statistika näitab, et 2009. aastal rajati elektrijaamadest enim tuuleenergial töötavaid jaamu. Uutest installeeritud võimsustest moodustas 39% tuuleenergia, järgnesid gaas (26%) ja päikesepaneelid (16%). Söe- ja tuumaenergia tootmisvõimsusi suleti 2009. aastal Euroopas rohkem kui neid juurde rajati. Taastuvenergia moodustas 61% mullu rajatud elektrijaamade tootmisvõimsusest.

Investeeringud uutesse tuuleparkidesse ulatusid 2009. aastal Euroopas 13 miljardi euroni, sealhulgas 1.5 miljardit eurot investeeriti avamere tuuleelektrijaamadesse. Euroopa Liidus suurendati tuuleenergia võimsusi 10.163 MW võrra, mis on võrreldes 2008 aastaga 23% rohkem – 9581 MW uutest võimsustest rajati maismaal (21% rohkem kui aasta varem) ja 582 MW avamerel (56% rohkem kui aasta varem).

2009 on teine aasta, kui tuuleenergia võimsusi installeeriti rohkem kui mis tahes muud elektrit tootvat tehnoloogiat, siinjuures tõusis tuuleenergia tootmisvõimsuste osakaal 2008 aasta 35%-lt 2009. aastal 39%-ni. See on ka teine edukas aasta järjest, kus enamik investeeringuid on suunatud taastuvenergiasse.

„See on märkimisväärne saavutus nii raskel aastal,” ütles EWEA tegevjuht Christian Kjaer. „Arvud kinnitavad taas, et tuuleenergia koos teiste taastuvenergia tehnoloogiate ja söelt gaasile üleminekuga võimaldab vähendada suurt süsinikdioksiidi kogust Euroopas, tekitades samas vajalikku majandustegevust ja uusi töökohti Euroopa kodanikele.”

Riikide lõikes tekitas 2009. aastal suurima osa uutest tootmisvõimsustest Hispaania (24% – 2459MW), järgnesid Saksamaa (19% – 1917MW), Itaalia (11% – 1114MW), Prantsusmaa (11% – 1088MW) ja Suurbritannia (10 % – 1077MW).

Tuuleenergia koguvõimsus Euroopa Liidus tõusis peale 2008 aasta lõppu 64.719 MW-lt 74.767 MW-ni, ELi riikidest on suurim installeeritud tootmisvõimsus endiselt Saksamaal, järgnevad Hispaania, Itaalia, Prantsusmaa ja Suurbritannia.

2009 aasta lõpu seisuga võivad olemasolevad tuuleelektrijaamad tavapärasel aastal toota 163 TWh elektrit, mis vastab 4,8% kogu ELi vajadusele .

Kommenteerides 2010 aasta väljavaadet lisas Christian Kjaer: „Olen üsna optimistlik Euroopa tuuleenergia arengu keskpikas perspektiivis, kuid projektide rahastamine on endiselt pingeline ja on selge, et kordamaks 10 gigawatilist tõusu peaks lähikuudel selguma lisatellimusi.“

Lisainformatsioon:
Paolo Berrino, EWEA,
paolo.berrino@ewea.org
+32 2 400 10 55

Vaata ka

2 responses to “Mullu installeeriti Euroopas elektrienergia võimsustest enim tuuleenergiat”

 1. trebla says:

  Õige ta ju on, ent juhiks tähelepanu ühele seigale.

  2009 paigaldati Saksamaal 1,9 GW tuulikuid, millega jõuti kokku 25,77 GW-ni ja ollakse maailmas kolmandal kohal (2009 läks neist mööda Hiina ja 2008 läks USA)

  Kuid samal ajal paigaldati 2009 Saksamaal 3,5 GW jagu PV paneele ja hoolimata järsust toetuste kärpimisest tänavu jaanuaris ja lisaks veel ka juulis, eeldatakse, et PV paneele lisandub Saksamaal sel aastal 5 GW jagu.

  PV paneelide tootmise on eeskätt just Saksamaa seega maailmas käima vedanud, ja on ainult mõne järgmise aasta küsimus, kui ka mujal maailmas – eeskätt suuremates ja palju päikselisemates riikides – USA, Hiina, India, Lõuna-Euroopa – ületab päikesepaneelide koguvõimsus tuulikute koguvõimsuse…

 2. etea says:

  Peaasi, et need juurde lisatavad võimsused taastuvenergia valdkonnast tulevad ning mitte eelmiste põlvkondade tehnoloogiatest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes