• Eesti

Fossiilsed kütused aastaks 2050 unustatud?

Tuuleenergia blogi - eteap April 23, 2010

Kui sotsid mõni kuu tagasi tulid välja mõttega, et Eesti võiks esimese riigina maailmas minna täielikult üle taastuvatest allikatest tuleneva energiakasutuse peale, siis tundus see mõte isegi meile – taastuvenergia tulihingelistele pooldajatele veidi utoopiline. Sel nädalal ilmunud Euroopa Taastuvenergia Nõukoja uuringust selgub aga, et ideele leidub mõttekaaslasi ka Euroopa tasandil. 

Nimelt valmis visioon 100% taastuvenergial toimivast Euroopa Liidust – RE-thinking 2050. Mida see 100% taastuvenergiat tähendab? Seda, et kui 2009. aastal sai taastuvatest allikatest katta 50 miljoni eurooplase energia vajaduse, siis aastaks 2020 peaks see number suurenema 130 miljoni ja aastaks 2030 üle 218 miljoni inimese peale, kuid aastal 2050 võiks juba kõik eurooplased loota täielikult taastuvenergiale.

Kuigi kliima soojenemine on hetkel kuum teema, siis RE-thinking 2050 rõhutab, et taastuvenergia osakaalu järk-järgulist suurenemist kuni täieliku üleminekuni ei ole meil vaja ainuüksi keskkonna seisukohalt, vaid ka energeetilise iseseisvuse saavutamiseks. Euroopas on täna olukord, kus energia tarbimine kasvab ja samavõrra suureneb ka energia import, mis omakorda põhjustab Euroopa materiaalsete väärtuste väljavoolu. EL energia julgeoleku ja ühtsuse tegevuskavast selgub, et 2008 aasta elektrihindade juures maksab iga EL kodanik aastas umbes 700 eurot, mis läheb liidust väljapool olevatele energiatootjatele.  

Teadaolevalt on energeetikaalased investeeringud väga pika toimega, seetõttu läheb tänastel otsustajatel vaja selgeltnägemise võimet, sest vaadata tuleks aastakümneid ette. Ometi proovib “RE-thinking 2050” seda teha ning annab otsustajatele suuniseid ja lahendusi, kuidas ambitsioonikas eesmärk ellu viia. Euroopa Taastuvenergia Nõukoja president professor Arthourus Zervos leiab, et puhtam tulevik ei sõltu mitte niivõrd tehnoloogilistest lahendustest, kui just tänastest õigetest otsustest. Huvitav, kas meie riigikogu mõtles selle peale, kui andis rahavärvi rohelise tee kahele põlevkivikatla ehitamisele?

100% taastuvenergia aastaks 2050 – kui see raporti järgi majanduslikult, ökoloogiliselt ja sotsiaalselt tark otsus teoks saab, siis võib see osutuda tänaste otsustajate kingiks tulevastele põlvedele, mis lunastab kõik meie ja eelkäijate poolt keskkonnale tekitatud kahjud ja fossiilsete kütuste pärast peetud sõjad. Sest nagu Ameerika indiaanlaste vanasõna ütleb: “me ei pärinud Maa oma esivanematelt, vaid laename seda oma lastelt.”

EREC Press Release_RE-thinking 2050

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes