• Eesti

“Mehed, magage kaineks!”

Tuuleenergia blogi - eteap April 23, 2010

Kui ajakirjanik tahab kallutatud olla, siis seda ta ka on. Tänases Hiiu Lehes vastab majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ajakirjaniku Harda Roosna küsimustele ning räägib pikalt-laialt, kuidas tuuleenergeetikaga Eestis lugu on. Lehe juhtkirja jõuab aga vaid ministri soovitus tuuleelektrijaamade arendajatele: “Mehed, magage kaineks!”

Kui ministrilt küsitakse, mida ta tuuleparkide rajamisest Eestis sh Hiiumaal arvab, alustab ta küsimustele vastamist ajakirjaniku palumisega, et teda valesti ei tsiteeritaks:  

“See on keeruline küsimus ja nõuab väga pikka vastust tegelikult. Praegune vastus ei tohi kõlada nii, et ma toetan üht või teist konkreetset Hiiumaa [tuuleelektrijaama] projekti, mille detaile ma ei tea – sellesse, igati loomulikku protsessi ei taha ma sekkuda.”

Et minister Parts võtab paari lõiguga kokku, mis tegelikult Eesti tuuleenergias toimub, siis olgu siin see täies mahus ära toodud:

 “On aga täiesti selge, et meil on olemas teatud taastuvenergiaressurss, mis võib olla targalt käitudes ka ekspordiallikas. Eksport tähendab majanduse kasvu, töökohti – kõike seda. Järelikult me peame kasutama neid kohti, kus meil on ressursse. Praeguses tuuleenergeetika arendamise seisus on pigem pindu broneeritud ja intensiivselt palju paberit toodetud kui investeeritud. Me oleme oma põhivõrguga, süsteemioperaatori OÜga Elering praegu siin keskne tegija. Viime läbi tuuleenergia spetsiifikast tulenevat strateegilist uuringut. Sellest peaks selguma, mil määral me seda arendada saame. Olukord, kus me anname lihtsalt lube ja arendajale ei teki seejuures mingit vastutust ja juhul, kui see investeering juhtub, ei ole süsteemi operaator võimeline täielikult seda elektrit vastu võtma. See olukord tuleb normaalselt ära lõpetada.

Samas kui vaadata meie energeetika arengukava, milles on välja arendatud teatud energeetikaportfell, teatud stsenaarium, siis näeme potentsiaali tuuleenergia mõistlikule kasvule – ütleme 500 megavatti. Kui me loome reaalse ekspordivõimaluse, räägime ju elektrivõrkude ühendamisest Soome, Põhjalasse, töötame koos Leedu ja Lätiga ühendamaks elektrivõrku Poolasse – siis tekib meil hoopis teistsugune elektrisüsteem, kuhu on võimalik ka eksportida. Loomulikult võtab see aega, aga energeetikas ei juhtugi asjad väga kiiresti – me näeme praegu viie-kümne aasta perspektiivi. Nii et ma suhtun sellesse nii ja naa.

See, mille osas ma pean natuke tuhka pähe riputama, on meie põhivõrgud, mis on andnud palju erinevaid lube ja arendajad on tootnud pabereid. Pigem peame mõtlema, kuidas motiveerida investeerima taastuvenergiasse. Ka mulle ei meeldi tegelikult kõik need rohelised lisatasud, need on olnud mingi parlamendi otsus, et motiveerida investeerima taastuvenergiasse, olgu see siis bio- või tuuleenergia või midagi muud. Me peame selle ära proovima, midagi pole teha, aga see plaan teha Hiiumaal “tuhat megavatti maale, tuhat megavatti merre” – ma kardan, et see on isegi kõige optimistlikumate arengute korraflutoopiline ja neile ma ütleksin: “Mehed, magage kaineks!”.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes