• Eesti

PRESSITEADE: LOODI TUULEENERGIA KLASTER

ETEA uudised, Tehnoloogiaarendus, Tuuleenergia - etea aprill 9, 2010

Sel nädalal sõlmis Eesti Tuuleenergia Assotsiatsioon koos üheksa ettevõtte ning kahe teadusasutusega konsortsiumilepingu tuuleenergia klastri loomiseks, mille eesmärgiks on hoogustada ühistegevuste abil koostööd eesti tuuleenergeetika sektori ettevõtete ja ülikoolide vahel ning suurendada tuuleenergia klastri ettevõtjate rahvusvahelist konkurentsivõimet.

Tuuleenergiast on saanud tõsiseltvõetav energeetika haru kogu maailmas, 2008. aastal investeeriti tuuleenergiasse 36,5 miljardit eurot, sektoris oli tööl üle 400,000 inimese ning töötajate arvu prognoositakse tõusvat lähiaastatel miljonitesse.

Suurendamaks Eesti ja tema ettevõtete ning teadusasutuste võimalusi osaleda tuuleenergia valdkonna innovatsioonis, allkirjastasid Eesti Tuuleenergia Assotsiatsioon, Tallinna Tehnikaülikool, Eesti Maaülikool, OÜ Alfacap Grupp, OÜ Aseri Tuul, OÜ Bakeri, AS BLRT Grupp, OÜ Euriko, Eesti Energia AS Taastuvenergia Ettevõte, OÜ Nelja Energia, AS Scanweld ning AS Skinest Energia 06.aprillil 2010 konsortsiumilepingu tuuleenergia klastri loomiseks. Klaster töötab välja Eesti tuuleenergia tööstusharu arengustrateegia ning loob oma partneritele eeldused osalemiseks rahvusvahelistes energiatootmis- ja -tehnoloogialastes koostööprojektides.

Praegune ajajärk majanduses ja tööstuses tingib paljude ettevõtete ümberorienteerumise ning mitmed Eesti firmad ongi seda teed läinud võttes uueks suunaks kiiresti areneva taastuvenergia sektori. Seepärast on ka tuuleenergia klastri üheks olulisemaks eesmärgiks elektrituuliku komponentide tootmise ja logistika käivitamine Eesti tootjate baasil.

Kuigi tuuleenergia klaster ei keskendu otseselt tuuleenergia tootmise suurendamisele Eestis tegeleb see ka kodumaise rohelise elektri tootmise barjääride ületamisega, näiteks lahenduste otsimisega hiljuti tekkinud radarite ja tuuleparkide vahelisele konfliktile või kuidas elektritranspordi laiema kasutuselevõtu kaudu saaks tuuleenergiat elektrisüsteemi efektiivsemalt integreerida. Samuti on tuuleenergia klastri eesmärgiks välja töötada nii kodumaisele kui välisturgudele sobiv väike-elektrituuliku pakettlahendus.

Eesmärkide täitmiseks ning klastrist tekkivate organisatsioonide võrgustike tugevdamiseks on klastri esimese kolme aasta eelarve 6,8 miljonit krooni, millest 4,7 miljonit krooni loodetakse saada EL Euroopa Regionaalarengu Fondilt. Eesti Tuuleenergia Assotsiatsioon esitas sellekohase taotluse Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele 07.aprillil 2010.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga