• Eesti

Tuuleenergia Osoonis

Tuuleenergia, Tuuleenergia blogi - eteap April 28, 2010

“Mina või meie? Isiklik heaolu või ühine hüvang? Muidugi võiks minu peale puhuda ikka natuke soodsamad ja soojemad tuuled. Aga olgu, las nad puhuvad ka teistele, ega ma kade pole. Iseasi kui kapitalistist naabrimees paneb üles tuulegeneraatori, mille pöörlemisest minu kaukasse ei kuku sentigi.  Selline tiivik ei ole üksnes kahjutu, vaid lausa kahjulik. Mürareostus, õhuvõnked, lindude häirimine ja kindlasti veel midagi väga-väga halba. Tulev tuttav ette?,” küsis Vladislav Koržets esmaspäevases Osooni saates, kus räägiti tuuleenergiast.

Saates võttis sõna tuuleenergia valdkonnas juba 25 aastat tegutsenud Leif Pinholdt, kes teenib Taanis leiba kasutatud tuulikutele uue elu andmisega. Elektrituulikud on viimase kahe aastakümnega arenenud väga kiiresti ning Taanis hakati väiksema võimsusega tuulikuid välja vahetama suuremate vastu. “Tootjad aga polnud väikeste tuulikute tagasiostmisest huvitatud, arvates, et need kõlbavad vaid vanarauaks. Minu meelest oli vale saata 10 aasta vanused masinad utiliseerimiseks, see ei käi lihtsalt kokku taastuvenergia põhimõtetega,” räägib Pinholdt, kuidas ta oma praeguse töö juurde jõudis.  

Samuti vastab Pinholdt tavapärastele kahtlustele, et kas tuulepargid ikka tapavad linde ja teevad suurt müra. Esimesele küsimusele vastab ta, et on tuuleturbiinide juures üle 20 aasta ning näinud vaid ühte tuuliku tapetud lindu. Samuti viitab ta uuringutele, mis on tõestanud, et linnud oskavad tuulikutega arvestada. Müra koha pealt arvab Pinholdt, et kõige hullemat müra  teevad  tuulikud nende naabrite taskus, kes tuuleenergiast ise kasu ei saa. Lahendusena soovitab ta pakkuda inimestele võimalust tuuleenergia projektides osaleda.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes