• Eesti

Selgusid “Tulevikutuuliku” konkursi võitjad

Tuuleenergia blogi - eteap June 15, 2010

Tuulepäeval selgusid “Tulevikutuuliku” konkursi võitjad. Žürii hinnangul vääris noortekonkursi võitu Anton Rosneri idee “Tulevikutuulikud suures linnas” ning põhikonkursi võitjaks kuulutati Teri-Liis Toome tööga “Maa ja taevas”.

“Tulevikutuulikud suures linnas”  töö autor Anton Rosner on oma töös oskuslikult lahendanud, kuidas integreerida tuulest energia tootmine hoonete arhitektuuri. Idee autori hinnangul tuleks ehitada silindri-kujulisi hooneid, mis ei tee takistusi tuulele. Hoone seintele kinnitatakse vertikaalse teljega tuulikuid, mille labad on veidi kaldu, et tuulele ei tekiks suurt takistust. Tuulik ise on kas sama värvi kui hoone või läbipaistev, et ei torkaks silma või vastupidi – muudetakse hoone visuaalselt elavamaks. Ühele hoonele võib paigaldada mitusada tuulikut. Kui iga taolise tuuliku võimsus on 10kW, siis koguvõimsus võiks ulatuda MW-ni.

“Maa ja taevas” töö autor Teri-Liis Toome lähtus ideest, et tulevikus võiksid tehnoloogilised seadmed sulanduda rohkem looduskeskkonda ning näha võimalikult vähe masina moodi välja. Tuulejaamade mudelid võiksid olla varieeruva väljanägemisega, et imiteerida looduse mitmekesisust. Autor näeb oma idees ette puukujuliste tuulejaamadega metsa või pilvekujulisi tuuleelektrijaamu tuulelohe põhimõttel taevas hõljumas. Arvestatud on, et tuulikud sobiksid oma välimuselt igale poole, kuhu looduski sobib. Samuti annaks töö looja hinnangul selliste tuulikute abil rikastada tööstuslikult ekspluateeritud maastikke ja jäätmaid. Idee on uudne disaini ning ruumikasutuse sümbioosi tõttu, mille kohta märkis autor, et tegemist on kunstilise fantaasiatööga, mis võiks olla inseneridele inspiratsiooni allikaks.

“Tulevikutuuliku” konkursile laekus üheksa tööd ning Ülemaailmsel Tuulepäeval kogunenud žürii hindas kõiki laekunud ideid skaalas 0 kuni 5.  Noorim osaleja oli esimest klassi lõpetav 8-aastane poiss ning konkursile esitati töid nii üksikult kui grupitööna. Vaata kõiki töid: Tulevikutuuliku konkurss 2010

Vaata ka

One response to “Selgusid “Tulevikutuuliku” konkursi võitjad”

  1. […] Prius auto kasutusõigus üheks kuuks. Põhikonkursi võitjaks kuulutati Teri-Liis Toome tööga “Maa ja taevas”. Auhinna üleandmine Teri-Liis Toomele toimus 18. juunil 2010 Toyota Mustakivi esinduses. Koos […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes