• Eesti

Võhma tuulik sai kaaslase

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap October 1, 2010

Sakala, 01.10.2010

Võhma lähistel elav Ain Vätsing pani oma heinamaal 20 meetri kõrgusel tööle tuulegeneraatori, mis on seltsiks kahe aasta eest 15 meetri kõrgusele seatud tuulikule.

Uus 14-voldine generaator on kinnitatud vana kraanatorni külge ning on mõeldud akude laadimiseks. «Majapidamises on akusid palju, aga Eesti Energiast voolu osta on üsna kallis,» rääkis Vätsing. «Viimastel päevadel on korralik tuul olnud. Mis ta niisama puhub, tehku tööd ka natuke!»

Eelmine tuulik on aidanud elumaja kütta. Suurem osa soojusest tuleb sinna siiski keskküttekatlast. Vätsing nentis, et madalas kohas ja puude vahel on tuult üldiselt vähe ja energiat tuleb ebastabiilselt.

Maja kütva generaatori maksimaalne võimsus on 6 kilovatti, mis saavutatakse siis, kui tuul puhub 12 meetrit sekundis. Nupumees nentis, et suurt kasu ta ettevõtmisega saada ei looda, rohkem on see hobiasi.

«Väga palju pole see mul maksma läinud ja ma ei pea muretsema selle pärast, kas ta ennast ära tasub,» nentis ta.

Generaator on omal ajal Venemaa tehases toodetud. «Selliseid oli Saaremaal ühel poolsaarel hästi palju üleval. Venelased katsetasid neid seal,» rääkis omanik. «Hiljem võeti need ja viidi Venemaale tagasi. Mõni üksik jäi sinna maha ja sattus hiljem Saaremaa meeste kätte. Mul õnnestus üks endale osta.»

Meistrimees lisas, et ta kaalub mõtet ehitada lähedusse 25 meetri kõrgune torn.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes