• Eesti
  • English

Meretuuleparkide aastane juurdekasv suurenes 2010. aastal 51%

Tuuleenergia blogi - eteap January 20, 2011

Euroopa Tuuleenergia Assotsiatsioon (EWEA) avaldas täna avamere tuuleenergia tööstusharu peamised arengusuunad ja statistika, mille kohaselt ehitati Euroopas 2010. aastal meretuulikuid võrreldes eelnenud aastaga rekordilised 51% rohkem. Kokku paigaldati mullu Euroopa viie riigi üheksasse meretuuleparki 308 uut tuulikut koguvõimsusega 883 megavatti (MW).

Huvitav oli 2010. aasta ka meretuuleparkide finantseerimise seisukohalt. Nimelt kasutavad kaks suurt projektipõhiliselt rahastatud meretuuleparki (Thornton Bank C-Power – 325 MW ja Trianel Wind Farm Borkum West II – 200 MW) 5 MW või suurema võimsusega turbiine, mis näitab finantsasutuste valmisolekut rahastada ka suuri tuulikuid. Positiivne trend on ka uute investorite – pensionifondide – sisenemine meretuuleparkide finantseerimisesse. Lisaks tõi 2010 aasta kaasa rea investeerimisteateid suurtelt energiaettevõtetelt, kes otsustasid antud sektoris oma kandepinda laiendada.

Kokku on Euroopas täna 1136 tuulikut koguvõimsusega 2964 MW, mis töötavad merevetes ning toodavad tavalisel tuuleaastal umbes 11,5 teravatt tundi (TWh) elektrienergiat – see on võrreldav 2,9 miljoni Euroopa keskmise majapidamise tarbimisvajadusega.

EWEA “European offshore wind industry – key trends and statistics 2010” põhjalik ülevaade näitab, et nii Euroopa kui ka maailma turuliider avamere tuuleenergia arendamises on Suurbritannia, kus on täna paigaldatud meretuulikuid 1341 MW ulatuses. Suurbritanniale järgnevad Taani (854 MW), Holland (249 MW), Belgia (195 MW), Rootsi (164 MW), Saksamaa (92 MW), Iirimaa (25 MW), Soome (26 MW) ning Norra (2,3 MW).

EWEA prognoosi kohaselt jätkub meretuuleparkide kiire kasv ka 2011. aastal, mil liidetakse võrku eeldatavasti 1000 kuni 1500 MW uusi avamere tuulikuid. Kümme meretuuleparki on praegu ehitamisel ning EWEA uuring näitab, et Euroopas on kokku 19 000 MW võimsuses selliseid meretuulepargi arendusprojekte, kus kõik vajalikud load juba hangitud.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes