• Eesti

Uurimus: vertikaalteljelised tuulegeneraatorid on horisontaalteljelistest 10 korda tõhusamad

Maailma uudised - eteap juuli 18, 2011

Delfi, Forte. 18.07.2011

Siiani on tuuleenergia tootmisel domineerinud horisontaalse teljega tuulegeneraatorid. Nende suurust saab seadistada nii, et need ulatuksid kõrgele õhku, kus tuul puhub kiiremini ning toodab ühe generaatori kohta palju energiat (isegi 10 megavatise võimsusega tuulegeneraator ei ole enam kauges tulevikus), kuid Caltechi teadlaste sõnul võivad paremaks valikuks osutuda hoopiski vertikaalteljelised tuulegeneraatorid .

Hiljutises generaatorite asukohtate ja võimsuste kohta tehtud uurimuses leiti, et kuna vertikaalteljelisi generaatoreid saab paigaldada üksteisele lähemale, siis saab tänu nendele toota ruutmeetri kohta üle kümne korra rohkem energiat kui horisontaalteljeliste tuulegeneraatoritega, kirjutab Ecogeek.org Fyysika.ee vahendusel.

Mitmetes katsetes, kus vertikaalteljelised generaatorid asetati kuuel erineval moel, leiti, et kui asetada generaatorid nii, et nende vaheline vahemaa võrdub turbiini nelja diameetriga, siis kaob turbiinide vahel ära igasugune aerodünaamiline interferentsi. Horisontaalteljeliste tuulegeneraatorite vahele peab jääma vähemalt 20 diameetri suurune vahemaa, et aerodünaamilist interferentsi kaotada – see tähendab seda, et iga generaatori vahel peab olema vähemalt miil tühja maad. Kuus vertikaalteljelist generaatorit tootsid 21 kuni 47 vatti ruutmeetri kohta, samas kui võrreldav horistontaalteljeliste turbiinide kogum toodab kõigest kaks kuni kolm vatti ruutmeetri kohta.

Samuti leiti uurimuses, et kui üksteise kõrval asuvad vertikaalteljelised tuulegeneraatorid pöörlesid vastassuunas, siis pöörlesid need kiiremini, sest vastasuunalised pöörded vähendasid iga turbiini hõõrdejõudu, suurendades nende efektiivsust veelgi.

Et vertikaalteljelisi tuulegeneraatoreid veelgi kiita, siis tuleks mainida, et need on ka odavamad, väiksemad ja vähem silmatükkivad, tänu millele neid saab paigaldada paljudesse kohtadesse, kus horistontaalteljeliste turbiinide paigaldamine on võimatud.

Vaata ka

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes