• Eesti

Taani plaanib juba selle kümnendi lõpus saada pool oma elektrist tuulest

Tuuleenergia blogi - eteap October 15, 2011

Taani uus vasaktsentristlik valitsus on suurendanud riigi tuuleenergia arendamise eesmärke –  2020 aastaks peaks 50 protsenti kogu nende elektrist tulema tuulest.

“Roheline ja energiasäästvam maailm ei teki iseenesest,” ütles Taani värske peaminister Helle Thorning-Schmidt Kopenhaagenis 11. oktoobril toimunud foorumil 3GF Global Green Growth. “Selge ja pikaajalise eesmärgi seadmine on tegutsemise ülioluline eeldus. /…/ Sest pikaajalised eesmärgid ütlevad meie elektrijaamadele, et nad võivad kindlalt keskenduda rohelisele energiale. Sest pikaajalised eesmärgid ütlevad tuulikutehase direktorile, et investeeringud uutele turgudele on kaitstud. Ja sest pikaajalised eesmärgid ütlevad peredele, et energiasäästlikke aknaid või elektriautot tasub osta,” rääkis Thorning-Schmidt.

Oma kõnes rõhutas Taani peaminister ka avaliku ja erasektori koostöö vajalikkust, et muuta sõnad rohelises revolutsioonis tegudeks. Taolise partnerluse hea näitena tõi ta värske liidu Taani pensionifondide ja energiaettevõtete vahel, mis on aidanud rajada 400,000 kodumajapidamise energiatarbe katva avamere tuulepargi. 

Väikeriik Taani on pikalt olnud Euroopa tuuleenergia pioneer. 2005.aastal, mil ükski teine Euroopa Liidu liikmesriik ei tootnud elektrituulikutega üle 10 protsendi oma elektrist, oli Taani tuuleenergia osakaal 17.9% elektritarbimisest. Eelmise aasta lõpus oli selle põhjariigi tuuleenergia koguvõimsus 3 752 MW, mis on piisav, et toota 25% riigi elektrivajadusest. Taani ambitsioonid puhtamast tulevikust ei peatu aga 2020 aastaga, vaid valitsus on seadnud eesmärgiks aastaks 2050 fossiilkütustest täielikult loobuda. Samuti on valitsus suurendanud oma CO2 vähendamise eesmärki aastaks 2020 30%-lt 40%-le võrreldes 1990 aastaga.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes