• Eesti

Eesti kasvuhoonegaaside jaotuskava sai Euroopa Komisjoni heakskiidu

CO2 kaubandus, Eesti uudised - eteap December 5, 2011

BNS, 05.12.2011

Euroopa Komisjon kinnitas esmaspäeval Eesti kasvuhoonegaaside lubatud heitkoguse jaotuskava aastateks 2008-2012, millega jõudis lõpule Eesti ja komisjoni viis aastat kestnud vaidlus.

“Meie kuudepikkune intensiivne töö varasema jaotuskava täpsustamisel ning Euroopa Komisjoniga suhtlemisel on vilja kandnud ning alates 2007. aastast komisjoniga peetud vaidlus õnnestus lõpetada. Täna saab kümnete Eesti ettevõtete jaoks läbi pikk ebakindluse periood, mil neil puudus selgus, kui palju nad võivad heitkoguseid õhku paisata,” selgitas keskkonnaminister Keit Pentus otsuse tagamaid.

“Saime jaotuskavale kinnituse kolmandal katsel ja usun, et seekordse edu võtmeks oli läbipaistev ja kõigile ühtviisi rakenduv metoodika. See arvestab perioodil 2005-2010 ettevõtete poolt õhku paisatud tõendatud heitkoguseid ja kajastab sellisel kujul nii majanduskasvu kui -languse aastaid,” ütles minister.

Jaotuskava mahuks on 13,3 miljonit lubatud heitkoguse ühikut aastas, mis eraldatakse kava kohaselt 47 Eesti ettevõttele.

Keskkonnaminister rõhutas ka, et kindlasti ei olnud omaette eesmärgiks luba võimalikult palju süsinikdioksiidi õhku paisata, vaid tegelikest vajadustest lähtuv ja säästmist motiveeriv jaotuskava. “Mida vähem Eesti ettevõtted õhku saastavad, mida rohkem võetakse kasutusele keskkonnasõbralikke tehnoloogiaid, seda väiksemat mõju omavad meie ettevõtete tegevusele ka heitgaaside õhku paiskamist reguleerivad kvoodid,” ütles Pentus.

Eesti pidas kasvuhoonegaaside lubatud heitkoguse riikliku jaotuskava osas komisjoniga vaidlusi alates 2007. aastast. Euroopa Komisjon on kahel varasemal korral Eesti esitatud jaotuskava tagasi lükanud.

Jaotuskava on nimekiri neist Eesti ettevõtetest, kes ületavad Euroopa Liidu kasvuhoonegaaside heitkogustega kauplemise süsteemi piirväärtusi erinevates tegevusvaldkondades ja seetõttu kuuluvad kauplemissüsteemi. See sisaldab kasvuhoonegaaside lubatud heitkoguseid, mida igale süsteemi kuuluvale ettevõttele kauplemisperioodil 2008-2012 eraldatakse riigi poolt tasuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes