• Eesti

Küsitlus

Eesti uudised, Tuuleenergia - etea jaanuar 9, 2012

Eesti Päevaleht, 10.01.2012

Valdav osa tuuleparkide lähedal elavatest Eesti elanikest peab tuuleenergia tootmist Eestis vajalikuks, kuid tuule­energia tootmisesse nende endi kodu lähedal suhtuvad vähesed soosivalt, on näidanud küsitlused. Kuidas seda vastuolu lahendada?

Fredrik Lindahl,
Rootsi tuuleenergia assotsiatsiooni president

Oluline on, et tuulepargi rajaja alustaks elanikega dialoogi nii vara kui võimalik, et elanikud tunneksid, et neid arvestatakse. Nad saavad siis juba varakult öelda, mida asjast arvavad. Tihti on elanike hirmu taga infopuudus ja arendaja kohus on neid informeerida. Kui tuulepargi rajamisel on arvestatud naabreid, tuleb selle kohta vähem kaebusi ja rajajal on lihtsam alustada uusi projekte.

Peale selle peaks tuulepargi rajaja jagama teenitavat tulu mitte ainult maaomanikuga, kelle maal tuulikud paiknevad, vaid ka naabritega, keda tuulepark mõjutab. Üks variant on maksta lähimatele naabritele rahalist kompensatsiooni ja kaugematele pakkuda võimalust osta soodushinnaga tuulepargi aktsiaid. Teine variant on moodustada fond, mis saab osa tuulepargi tuludest ja kasutab raha ümbritseva kogukonna hüvanguks – näiteks kohaliku spordiseltsi toetamiseks.

Tuuliki Kasonen,
Eesti tuuleenergia assotsiatsiooni tegevjuht

Riikides, kus tuulikuid on püstitanud elanikud ise, ei ole kuulda, et nad oleksid koledad või tekitavad müra. Põhjus peitub selles, et elanikud saavad sellisel juhul konkreetset kasu elektrienergia müügist. Tuulik on kallis vaid selle ostmise ja püstitamise hetkel, pärast seadme omahinna tagasimaksmist on tema toodang praktiliselt puhas tulu.

Teisalt on tuulikute aktsepteerimine väga seotud konkreetse inimese suhtumisega muutustesse: inimesed, kes on kõikvõimalikele muutustele rohkem vastu, on tõenäoliselt vastu ka tuulikutele. Ning vastupidi. See selgitab, miks laste jaoks on tuulikud keskkonna ja maastiku loomulik osa ning nende nägemine tekitab neis pigem vaimustust ja elevust.

Vaata ka

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes