• Eesti

Kopenhaagenis toimus tuuleenergia suursündmus EWEA 2012

Tuuleenergia blogi - eteap April 19, 2012

Sel nädalal toimus tuuleenergia tööstuse südames Taanis Euroopa esinduslikuim tuuleenergia mess ja konverents EWEA 2012, kus sõna võtsid teiste seas nii Taani peaminister Helle Thorning-Schmidt ja energiaminister Martin Lidegaard kui ka Euroopa Komisjoni energiavolinik Günther Oettinger. Ürituse raames said kõik huvilised külastada ka Middelgrundeni meretuuleparki, mis genereerib 3% Kopenhaageni elektrist ning hoiab aastas ära 81 000 tonni CO2 emissiooni.

Middelgrundeni meretuulepark koosneb kahekümnest 2MW tuulikust ning valmis 2000. aastal, mil see oli maailma suurim merre ehitatud tuuleelektrijaam. Pool tuulepargist kuulub energiafirmale Dong Energy ja teine pool 10 000 inimesega ühistule, mis loodi 1997. aastal. Üksteisest 180 meetri kaugusel paiknevate tuulikute kõrgus merepinnast on 102 meetrit, rootorite diameeter 76 meetrit ning 1800 tonnised raudbetoonist vundamendid asuvad vees 6 ja 12 meetri sügavusel.

Meretuulepargist avaneb vaade Kopenhaagenile ning pea kõikidele elektritootmise viisidele: biomassi-, biogaasi-, kivisöe- ning jäätmepõletusjaamadele. Taani on aga otsustavalt liikumas kivisöe-, nafta- ja maagaasivaba ühiskonna poole – eelmisel kuul sõlmiti uus energiaalane kokkulepe, mille kohaselt saadakse 50% tarbitavast energiast aastal 2020 tuuleenergiast. Täna toodetakse Taanis 25% kogu elektrienergiast tuulest.

Värskelt langetatud otsusega ehitatakse Taanis juurde tuuleparke koguvõimsusega 3300 MW. Osa sellest moodustavad kaks uut suurt avamere tuuleparki, Kriegers Flak Taani ja Saksamaa vahel (600 MW) ning Horns Rev Jüütimaa läänerannikul (400 MW). Ülejäänu tuleb maismaal asuvatelt ja rannikuäärsetelt meretuulikutelt.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes