• Eesti

Endise asekantsleri hinnangul on Eestis taastuvenergia toetused Euroopa keskmised

Tuuleenergia blogi - eteap May 8, 2012

Tarbijad ei jõua tõenäoliselt ammu enam jälgida, mis tants nende taastuvenergia toetuste üle Eestis toimub. Üle päeva ilmub meedias artikleid, kus riik väidab, et taastuvenergia tootjad teenivad ülikasumeid ning tootjad omakorda püüavad konkreetsete numbritega tõestada, et see pole nii. Kõnekas oli eelmisel nädalal  E24 majandusajakirjas Otsustaja ilmunud endise Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi asekantsleri Einari Kiseli kommentaar, et Eesti taastuvenergia toetused võrreldes teiste Euroopa riikidega on keskmise suurusega. “Tuulikute toetus on suhteliselt keskmine, kuid meil on ju ka head tuuleolud. Puidu eest maksame hästi palju toetust suurtele, aga liiga vähe väikestele elektrijaamadele,” rääkis Kisel intervjuus. 

Taastuvenergiat toetavad ühel või teisel moel enamik Euroopa Liidu riigid ning erinevalt fossiilkütuste toetamisest on tegemist lubatud riigiabiga. Fikseeritud toetust, mida tootja saab lisaks elektrimüügile kasutavad Eestiga analoogselt osaliselt ka Tsehhi, Taani, Holland, Sloveenia, Hispaania ja Itaalia. Sealsed toetused on keskmiselt kõrgemad kui Eestil ja lisaks sellele on ka paljudes neis riikides kõrgemad elektrihinnad, mistõttu on tootja tulu oluliselt kõrgem kui Eestis.

Audiitorfirma PricewaterhouseCoopers poolt teostatud analüüs näitas, et 2010. aastal teenisid Eesti taastuvenergia tootjad keskmiselt vaid 7,9-protsendilist tootlust. Tootlus varieerus Eesti Energia Narva Elektrijaamade AS-i 17,2%-lt kuni Saare Economics OÜ -3,0%-ni.  

Seetõttu jääb arusaamatuks, kust võetakse argumendid toetamaks väidet, et Eesti panustab taastuvenergiale põhjendamatult palju. Taastuvenergia toetusi poleks tegelikult üldse vaja kui lõpetataks fossiilsete energiaallikate subsideerimise ning arvestataks energiahinnas ka fossiilsete allikate ning tuumaenergia poolt tekkivad keskkonnakahjud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes