• Eesti

IRL: taastuvenergia toetamisel tuleb arvestada tarbijate huvidega

Eesti uudised, Energiakaubandus - eteap May 19, 2012

Delfi.ee, 19.05.2012

IRL tahaks taastuvenergia toetamise süsteemi ümber teha nii, et lõppeks ülekompenseerimine ja rohkem võetaks arvesse tarbijate huve.

Juba mõnda aega miilab IRLi ja Reformierakonna vahel tüli taastuvenergia tasude vähendamise osas. Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts tahaks panna taastuvenergia tasude maksmisele piiri, et teatud ajast alates tasusid vähendatakse.

Reformierakond nõuab juba toetusi saavatele taastuvenergeetikutele senises mahus toetuste maksmist, aga on nõus toetuste vähendamisega uutele projektidele.

Lisaks osalevad tülis veel mitmed teised osapooled, nagu Omanike Keskliit ja väiksemaid taastuvenergia tootjaid esindav Taastuvenergia Koda, mis teatas täna samuti toetusest taastuvenergia tasude vähendamisele.

IRL soovib erakonna kommunikatsioonijuht Gerrit Mäesalu sõnul taastuvenergiatasude süsteemi ümber teha nii, et see arvestaks tarbijate huvidega. Vastava eelnõuga saab tema sõnul edasi minna, siis kui on piisavalt toetust riigikogus ja valitsuses.

Lisaks peab majandus-ja kommunikatsiooniministeerium praegu konsultatsioone Euroopa Komisjoniga riigiabi loa teemadel. Nimelt pole sugugi selge, kas praegused taastuvenergeetika toetused on kooskõlas Euroopa Liidu riigiabi andmise tingimustega.

Alates 1. jaanuarist koos elektrituru avanemisega peab ka kehtiv taastuvenergeetika toetamise seadus olema saanud Euroopa Komisjoni heakskiidu. “Praegu kehtiva süsteemi probleemiks on, et tasud pole seotud elektrituruhinnaga ning konkurentsiameti analüüsi järgi on tegemist ülekompenseerimisega,” märkis Mäesalu. Kui Euroopa Komisjoni riigiabiluba pole, siis toetusi maksta ei saa.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes