• Eesti

Küsitlus

Eesti uudised - eteap May 15, 2012

Eesti Päevaleht, 15.05.2012

Elektriaktsiis on Eestis mitu korda kõrgem Euroopa Liidu miinimumtasemest, elektri hind aga tõuseb eratarbijaile turu avanemisega veelgi. Mida te sellest arvate?

Raivo Külasepp

Grüne Fee juhataja

Kindlasti ei suhtu ma sellistesse aktsiisidesse positiivselt. Maksusüsteem peaks olema ikka teistmoodi korraldatud, et sellega ei koormata liigselt ettevõtteid ja ka inimesi. Jah, elekter on see koht, kust maksutulusid on väga lihtne kokku korjata, elektrit tarbivad ju kõik. Aga kindlasti on selleks palju paremaid ja otstarbekamaid võimalusi. Arvestades meie ostujõudu on need aktsiisid liiga kõrged.

Elektrituru avanemine meie jaoks tähendas hinnatõusu ja ka seda, et ühtlasi tõusis meie toote omahind ja toote konkurentsivõime muutus sellega oluliselt halvemaks. Kulutused energiale on meie ettevõtte puhul kõige suuremaks kuluartikliks, talveperioodil 50 protsenti toote omahinnast. Fikseeritud hinna puhul olid hinnad ikkagi 30–40 protsenti soodsamad.

Rene Tammist

taastuvenergia koja juht

Elektriaktsiis eratarbijatele on Eestis neli korda kõrgem Euroopa Liidu miinimummäärast, äritarbijatele on see koguni üheksa korda kõrgem.

Enamik Euroopa Liidu riike kasutavad elektriaktsiisi miinimummäära, mille EL-i riigid omavahel kokku on leppinud. Vaid viis Euroopa Liidu maad kasutavad miinimummäärast kõrgemat elektriaktsiisi.

Olukorras, kus elektrituru avanemise tõttu tuleval aastal võib Eestis niigi oodata elektri hinnatõusu kuni kolmandiku võrra, tuleks elektriaktsiisid ja muud maksud üle vaadata. Elektriaktsiise tuleks vähendada, ideaalis tuleks nad viia miinimumini. Ümber tuleks vaadata ka taastuvenergia tasu: mõistlik oleks, kui taastuv-

energiat ei finantseeriks tarbijad mitte taastuvenergia tasust, vaid kui seda finantseeritaks heitmekaubanduse tuludest.

 

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes