• Eesti

Taastuvenergia toodang kasvas mullu 13 protsenti

Eesti uudised - eteap June 7, 2012

BNS, 07.06.2012

Statistikaameti teatel kasvas taastuvatest energiaallikatest elektrienergia toodang 2011. aastal varasema aastaga võrreldes 13 protsenti.

Amet märkis, et viimase viie aasta jooksul on elektri tootmine põlevkivist vähenenud ligi kümnendiku, samal ajal on taastuvatest allikatest elektri tootmine suurenenud kaheksa korda.

Tuuleenergiatoodang suurenes 2011. aastal varasema aastaga võrreldes ligi kolmandiku, hüdroenergia toodang üle 10 protsendi ja biomassist saadud elekter üle viie protsendi. Taastuvelektri osatähtsus elektrienergia kogutarbimises kasvas aastaga 11 protsendilt 13 protsendile.

Kokku toodeti 2011. aastal 12 893 gigavatt-tundi elektrienergiat, mis on üks protsent vähem kui aasta varem. Eestis tarbiti mullu varasema aastaga võrreldes neli protsenti vähem elektrit, kogutarbimine ulatus 7,1 teravatt-tunnini. Väiksem energiatarbimine ja suurenenud sisemajanduse koguprodukt on energiamahukust võrreldes 2010. aastaga vähendanud üle seitsme protsendi.

Eesti on jätkuvalt elektrit suures koguses eksportiv riik, 2011. aastal toodetud kogused ületasid tarbimist 60 protsenti. 2011. aastal suurenes elektrienergia eksport võrreldes 2010. aastaga üle 20 protsendi. Elektri ekspordi kasvu mõjutas odavama hüdroenergia suurenenud tootmine Põhjamaades. Lätti ja Leetu eksporditud elektri osatähtsus kasvas kokku 30 protsenti.

2011. aastal toodeti põlevkivi 18,7 miljonit tonni, mis on 2010. aastaga võrreldes neli protsenti rohkem. Kasv tulenes eelkõige põlevkiviõli toodangu suurenemisest. Nõudlus kütteõli järele nii Eestis kui ka välisturgudel suurendas põlevkiviõli toodangut ligi seitse protsenti. Kolmveerand toodangust eksporditi ja see kasvas aastaga ligi 13 protsenti. Üle poole – 54 protsenti – eksporditud põlevkiviõlist läheb Hollandisse, järgnevad Venemaa ja Suurbritannia vastavalt 15 ja kaheksa protsendiga.

Samal ajal vähenes teiste kütuseliikide toodang. Välisnõudluse vähenemise tõttu toodeti võrreldes 2010. aastaga ligi 10 protsenti vähem nii turvast, turbabriketti kui ka puidugraanuleid. Puidugraanulite eksport vähenes seitse protsenti.

Aastalõpu seisuga oli 2011. aastal Eestis elektrienergia kilovatt-tunni lõpptarbimishind kodutarbijale keskmiselt 0,1 eurot. Aastaga kasvas hind 3,8 protsenti võrguteenuse hinna kasvu tõttu. Eesti elektrienergia hind on teiste Euroopa riikidega võrreldes üks odavamaid. Elanike ostujõudu arvesse võttes on Eesti elektrienergia hind siiski kallim kui Luksemburgis, Prantsusmaal, Norras, Soomes ja Kreekas ning pisut odavam kui Suurbritannias ja Rootsis.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes