• Eesti
  • English

IEA: Tuuleenergia kasvab maailmas 100 TWh aastas

Tuuleenergia blogi - eteap August 3, 2012

EWEA Blog, Philippa Jones

Vastavalt Rahvusvahelise Energiaagentuuri (International Energy Agency – IEA) raportile annab tuuleenergia aastaks 2017  taastuvenergia tootmises suuruselt teise panuse.

Hoolimata paljudes riikides valitsevast majanduslikust ebakindlusest kasvab ülemaailmne elektritootmine taastuvenergia allikatest, sh tuulest, järgmise viie aasta jooksul rohkem kui 40% ehk ligi 6400 teravatt-tunnile (TWh), mis on peaaegu 1,5 korda rohkem kui kogu elektritootmine USA-s, prognoosib IEA raport „Medium-Term Renewable Energy Market Report 2012“.

See on esimene kord, mil IEA pühendas seni vaid fossiilkütuste arenguid käsitleva aruande spetsiaalselt taastuvenergia perspektiivile ning agentuuri sõnul tähendab see “tunnustust taastuvenergia dünaamilisele ja kasvavale rollile ülemaailmses energia portfellis”. Raport ennustab, et aastatel 2011 – 2017 suureneb taastuvenergia tootmine 1840 TWh, mis on ligi 60% rohkem kui ajavahemikus 2005 – 2011 registreeritud 1 160 TWh kasv.

Aastaks 2017 peaks tuuleenergia (maismaal ja merel) andma hüdroenergia järel suurima panuse ülemaailmsesse taastuvenergia tootmisesse. Aastatel 2011 – 2017 peaks tuuleenergia kasvama keskmiselt 100 TWh aastas, s.o. 15,6%, kirjutab IEA. Maismaa tuulepargid annavad 90% sellest kasvust, suurendades koguvõimsust 230 GW-lt rohkem kui 460 GW-ni.

“Maismaa tuuleenergiast on saanud küps tehnoloogia, mis üha enam konkureerib harjumuspäraste alternatiividega,” kommenteerib IEA. “Olemasolevad vabad tootmisvõimsused üle maailma kombineeritult selle tööstuse küpsusega näitavad, et tarneahela võimekus ei tohiks saada tuuleenergia kasutuselevõtul pudelikaelaks.”

IEA andmetel juhib maismaa tuuleenergia mahu kasvu Hiina, lisades aastatel 2011 – 2017 tootmisvõimsusi 104 GW ulatuses. USA, hoolimata maksusoodustuste püsivuse ebakindlusest, peaks selle aja jooksul lisama tuuleenergia võimsusi 27 GW võrra, samas suurendab prognoosi kohaselt India võimsusi 17 GW, Brasiilia 8 GW ja Suurbritannia 7 GW võrra.

“Nagu uus tehnoloogia ikka, seisab ka avamere tuuleenergia kasutuselevõtt silmitsi väljakutsetega,” ütleb raport. IEA usub siiski, et selle võimsused peaksid meretuuleenergia arengut pooldavate valitsuste toetuste abil oluliselt suurenema – 4 GW-lt 2011. aastal 26 GW-ni 2017. aastal.

IEA ennustab, et meretuuleparkide lisandumist juhivad Hiina 6,7 GW, Suurbritannia 5,3 GW, Saksamaa 3,8 GW ja Prantsusmaa 1,5 GW kasvuga.

See ennustus langeb kokku äsja avaldatud EWEA arvudega, mis näitavad, et 2012 esimesel poolaastal ühendati Euroopas võrku 132 uut meretuulikut, kokku 523,2 megavatti (MW), mis on 50% rohkem kui 2011 aasta samal perioodil, mil lisandus 348,1 MW.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes