• Eesti

Koneskole annab kindlust rekordkäive

Eesti uudised - eteap August 28, 2012

Järva Teataja, 28.08.2012

Koerule eluvaimu andev elektrimootoreid tootev Konesko tähistas 20. tegevusaastat ligi veerandi jagu suurema käibega poolaastas ja on tulemas turule uue toote – tuulegeneraatoritega.

Pressiüritust eelmisel neljapäeval alustas Konesko juht Mart-Järvo Hirtentreu ettevõtet enesekindlal moel nüüdisaegsete seadmetega varustatud tööruumides, kus töötajad juhile tere öeldes naeratavad.

Käive kasvas 23 protsenti

Rahuloluks annab põhjust ka elektrimootoreid, elektrikilpe ja metallkonstruktsioone valmistava ettevõte tänavuse poole aasta käive, mis on eelmise aasta sama ajaga võrreldes 23 protsenti suurem ja tavainimesele hoomamatult suur – 24,9 miljonit eurot.

Peapõhjusena tõi Hirtentreu klientide suureneva kindluse. «Toodang läheb sada protsenti ekspordiks. Üks peamisi kliente on maailma juhtiv tõsteseadmete tootja Soomes – Konecranes, kelle kontserni kuuluvatesse tehastesse mootoreid valmistame,» selgitas ta. «Näiteks kõik lennujaamade liikuvad trepid töötavad meie valmistatud mootoritel.»

1992. aastal Tallinnas kümnekesi elektrimootorite staatorite mähkimisega tegevust alustanud ettevõte leidis 1997. aastal Koerus endise autoremonditehase alal sobilikud ruumid ja aasta hiljem jõudis nende ostuni. «Kõik on arenenud tänu heale koostööpartnerile Soomest, kus käisin ka algusaastatel tööks teadmisi õppimas,» selgitas Hirtentreu, kellele pole võõras ka elektrimootorite mähkimise töö.

Koerus alustas Konesko 40 töötajaga, kes valmistasid 200 elektrimootorit nädalas, praegu on ta arenenud 350 töötajaga ettevõtteks, mis toodab 1500 elektrimootorit nädalas.

Arengu murdekoht tuli 2003. aastal, mil Soome koostööpartner lõpetas elektrimootorite kokkupaneku Soomes ja tõi kogu tootmise üle Koneskosse. Nii tuli laieneda Põltsamaalegi, kus 2004. aastast valmivad kraanade metalldetailid.

Põltsamaal kasutab Konesko ligi 500hektarilist tootmispinda, Koerus käib tootmine ligi 1500 hektaril, mille tulevikuplaanid võivad vajada veel lisagi.

Konesko tulevikuplaane tutvustas ettevõtte juhatuse nõunik Alvar Hirtentreu. 2008. aastal alustati omatoodangu, kodumajapidamistele mõeldud 2-20 kW võimsusega tuulegeneraatorite väljatöötamist. «Oli aasta, kus tööjõudu hakkas üle jääma, ja et inimesi mitte töölt vabastada, püüdsime midagi uut pakkuda,» meenutas ta. «Oleme neid (tuulegeneraatoreid – toim) katsetanud ja arendanud sedavõrd, et tänavu soovime 15 müüa, esimesed läbirääkimisedki on käimas.»

Järgmise aasta tuulegeneraatorite müügiplaani – 60 tükki aastas teeb Hirtentreu hinnangul ehk kergemaks tuleva aasta 1. jaanuarist avanev elektriturg. «Elektrimüüjate valiku kõrval tasub mõelda võimalusele soetada tuulegeneraator ja mõelda hoopis väiksema tarbimisega kuudel elektri müümisele,» tutvustas Hirten­treu. «Juba 10kW võimsusega tuulegeneraator on väikeettevõtjale paras.»

Töötajatest peab Konesko lugu ja Hirtentreu väitel kaadrivoolavusega muret pole. Koeru tehases käivad tööl enamikus Koeru valla inimesed. Töötajaskonnast 60 protsenti on mehed ja 40 protsenti naised. «Paljud on meil tööl perekonniti ning seetõttu on ka asutuse suvepäevad oodatud ja tore ettevõtmine,» ütles ta.

Hirtentreu lisas, et ka asutuse 20. aastapäeva puhul pakutakse kõigile töötajatele torti ning koju kaasa saavad nad pudeli veini sildiga «Konesko 20».

Tordi lahtilõikamise au kuulus neljale töötajale, kes on olnud asutusega seotud algusaastatest peale. Need on ettevõtte tegevjuht Mart-Järvo Hirtentreu, ressursside juht Allari Leppik, mähiste kerija Maret Lutt ja tootmisjuhi abi Toivo Engel­brecht.

Sünnipäevaks valmis näitus

Ringkäigu ajal oli õuele kerkinud lava ja üles olid seatud telgid, sest ega üle 200 kutsutud koostööpartneri, hea sõbra ja tuttava saa ilma tujudest sõltuda.

Lavale esinema olid tulemas Birgit Õigemeel ja Violina ning tehasesse mootoripinkide vahele musitseerima C-Jam.

Külalistele vaadata olid ettevõtte palvel kolm fotograafi teinud pilte ja seadnud neist telkide alla näituse. «Kõikidega tehases ringkäiku teha läheb keeruliseks. Nii saavad need, kes soovivad, ikkagi meie tegemistest ülevaate,» sõnas Mart-Järvo Hirtentreu.

Koeru vallavanem Väino Tippi hinnangul on tähtis, et Konesko on Koerus olemas ja kavatseb siin ka areneda. «Ajast, mil Konesko Koeru saabus, on alevis taastunud eluolu: inimesed on saanud tööd, kortermajade akendes on valgus – ühesõnaga alevik elab,» sõnas ta.

Valla koostööd Koneskoga hindab Tippi heaks, kuid usub, et seda annab veelgi parandada.

KONESKO

• 1992 loodi erakapitalil põhinev AS Konesko, põhitegevusala oli elektrimootorite staatorite mähkimine teenustööna.

• 1998 alustati tegevust Koerus endise autoremonditehase alal, lisandus lehtmetallist detailide valmistamine.

• 2001 alustati elektrikilpide valmistamist.

• 2003 koostööpartner KCI Konecranes OY tõi mootorite tootmise Soomest Eestisse.

• 2004 alustas metallitehas Põltsamaal.

• 2008 alustati tuulegeneraatorite väljatöötamist.

• 2012 plaanis müüa 5 tuulegeneraatorit.

• 350 töötajat on ettevõttel.

• 1500 elektrimootorit valmib nädalas.

• 100 protsenti toodangust läheb ekspordist. Peamiselt Soome, kuid ka Itaaliasse, Saksamaale, Prantsusmaale, Hiinasse, Indiasse, USAsse ja Inglismaale.

• 60 tuulegeneraatorit on kavas müüa järgmisel aastal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes