• Eesti

Sõnajalad panevad püsti Saaremaa suurima tuulegeneraatori

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap September 20, 2012

Meie Maa, 20.09.2012

Sõnajalgade poolt Salmele kavandatud seitsmes tuulegeneraator nõudis uut detailplaneeringut, sest vennad tahavad püstitada algselt mõeldud kuni 95 meetri kõrguse tuugeni asemel 120-meetrise ilmasamba.

Vundamendiehitus Salme vallas Lassi külas on käinud suve läbi. Kuid selles ehitusjärgus polnud põhjust mõtiskleda, kui kõrge tuugen kerkima hakkab. Et Sõnajalad tegid oma plaanidesse korrektiive, saabus valda siiski palve algatada uus detailplaneering – 120-meetrisele tuulikule.

“Tegime plaani ümber,” märkis Saksamaal elektrienergia messil viibiv Andres Sõnajalg. “Varasem Siemens SWT 2,3-82 mudel asendus eesmärkides Eleon 3M116-ga. Esiteks on see 30 meetrit kõrgem, mistõttu ka tõhusam. Teiseks, mida kõrgemal on tuuliku labad, seda madalam on lokaalselt müra tase.”

Teist nii kõrget tuugenit Saaremaal pole, kinnitas Sõnajalg. Tähelepanuväärne on seejuures, et kõrgeim tuulik kerkib Sõrve poolsaare kõige kitsamasse kohta. “Lindude rändetee saab ilusasti kinni kaetud,” tähendas seepeale linnuvaatleja Mati Martinson.

Eelmine detailplaneering Salme-Üüdibe tuulepargi seitsmendale tuugenile oli tehtud 2009. aastal. Kuid planeerimisseadus ei näe ette, et sellesse saaks teha muutusi, parandusi. Sestap algatas vald uue detailplaneeringu ning 10. septembril saabus valla ehitus- ja maanõuniku Jüri Kluge lauale uue planeeringu kaust.

“Detailplaneering oli ajalehes ära, sellele järgneb kahenädalane väljapanek avalikuks aruteluks,” kirjeldas Kluge tavapärast asjade kulgu, kuid lisas: “Kui Sõnajalad planeerisid esimesi tuulikuid (2003), ei huvitanud arutelu kedagi, ka 2009 oli kõigil justkui ükskõik. Vahepeal on inimesed kõvasti teadlikumaks saanud.”

Kluge kinnitas, et ehitus on käinud kogu aeg, hoolimata sellest, et detailplaneering tuli ümber teha. “Neil on 2009. aastast kehtiv planeering, samuti ehitusluba. Seda, et Lassi küla piirile tuleb hoopiski 120-meetrine tuugen, saime ka meie alles äsja teada. Vundamenti võisid nad teha ju nii või naa.”

Andres Sõnajalg tõdes, et eelkokkulepped inimeste, samuti lennuameti ja kaitseministeeriumiga (kõrguse tõttu) on neil olemas.

“See on meie mure ning peame selle eest hoolt kandma. Samas, tegelikult pole 90–95- ja 120-meetrise generaatori kõrguste vahe silmaga eriti märgatavgi. Näiteks ei teagi paljud inimesed Virtsus ega pane tähelegi, et osa on kõrgemad.”

Müratase kontrolli all?

Sõnajalg tunnistab viimaks siiski, miks oli vaja uut detailplaneeringut. On ju tuugeni laba juba silma järgi 40-meetrine… “Kõrguste erinevus annab loomulikult suurema tootlikkuse, suurema energia hulga, hinnanguliselt kuni 30%. Energiatihe tuul asub kõrgemal.”

Rääkides mürast, rõhutas Sõnajalg veel kord, et konkreetses paigas on müra suurema kõrguse tõttu väiksem, ent täpsustas: “Kaugemal on kõrgema tuuliku tõttu nõrk mürakuma küll pisut suurem. Toon ka näite: helikopteri soovituslik kõrguse piir on suuresti mürataseme tõttu 500 jalga ehk umbes 170 meetrit. Kaugemal on sel kõrgusel lendavat kopterit hästi kuulda, kohapeal mitte häirivalt valjusti.”

Kluge sõnul on uued, Sõnajalgade poolt esitatud keskkonnamõju ekspertide hinnangud kinnitanud, et müra ulatus jääb lähimate majade juures alla piirnormi – 40 detsibelli.

Avalikul detailplaneeringu väljapanekul on lähematel ja kaugematel elanikel võimalik oma sõna sekka öelda.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes