• Eesti

Väiketuulikud toovad elektritootmise inimestele lähedale

Tuuleenergia blogi - eteap September 11, 2012

Äsja püstitatud 10kW väiketuulik Saaremaal Kaarma vallas Jurna turismitalus. Paigaldas: Bakeri OÜ

Inimesed on tuuleenergiat kasutatud juba aastasadu. Anto Juske kirjutab raamatus „Tuulikud läbi aegade“, et väidetavalt oli 1860. aastal Hiiumaal 970 talupere kohta 412 tuulikut, 1875. aastal Saaremaal 832 tuulikut ning Hiiumaa vanimat tuuleveskit mainitakse kirjalikes ürikutes juba 1572. aastal. Paljud vanaaegsetest tuulikutest Eestis on säilinud, restaureeritud ning mõned neist ka töökorras, näiteks toodab tuule abil jahu Seidla tuulik.

Kui tollaste tuuleveskite võimsust võib tänapäeval pidada väga väikseks, siis möödunud sajandil toimus hoogne elektrituulikute areng ning 1995. aastal ületasid tuulikud 1 MW ühikvõimsuse piiri. Aga kuigi meretuuleparkide jaoks toodetakse elektrituulikuid täna juba võimsusega kuni 7 MW ei ole väikesed ehk ühepere tuulikud kuhugi kadunud. Tegelikult on need jäänud tänaseni üheks vähestest viisidest, kuidas nö tavatarbija saab ise kodus elektrit toota.

LOE EDASI SIIT

Loo autor: Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni tegevjuht Tuuliki Kasonen. Avaldatud ajakirjas Elektriala, Nr 5. 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes