• Eesti

Leppiman: tuuleenergiatootjaid pahandanud piirangut algeelnõus polnud

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap October 26, 2012

ERR, 26.10.2012

Tuuleenergiatootjate esindaja sõnul eirab eile valitsuse heakskiidu saanud elektrituruseaduse eelnõu varem sõlmitud kokkulepet ning majandusministeeriumi asekantsleri Ando Leppiman tunnistas, et tootjaid pahandanud piirangut esialgu eelnõus ei olnud.

Valitsus otsustas eile kärpida uuest aastast taastuvenergia toetuste mahtu 18 protsendi võrra. Majandusministeeriumi väitel on eelnõus toodud toetusskeem kompromiss taastuvenergia tootjatega. Tuuleenergiatootjate esindaja sõnul pole aga nendega sõlmitud algsest kokkuleppest kinni peetud, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

Taastuvenergia tootjad olid suvel majandusministeeriumiga sõlmitud memorandumis nõus, et vähendatakse neile makstavat kilovatt-tunni põhist toetust ehk seda, mida tarbija elektriarvega kinni maksab. Aga seda vaid juhul, kui kaotatakse ära piirang, et toetusi makstakse vaid 600 gigavatt-tunni toodetud tuuleenergia eest aastas. See kompenseeriks ettevõtjatele taastuvenergia toetuse vähendamist.

Valitsuse kinnitatud elektrituruseaduse muudatuses piirangut aga ei kaotatud.

“Tootjad olid nõus sellel tingimusel, et taastuvenergia tasud vähenevad tuuleenergiale, kui me saame siiski iga megavatt-tunni eest, mis me aasta jooksul toodame, toetust. Aga praegu selliselt ei ole,” ütles Eesti tuuleenergia assotsiatsiooni tegevjuht Tuuliki Kasonen.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Ando Leppiman märkis, et ministeerium koostas seda eelnõud kooskõlastusringile saates ja oma majast välja saates eelnõu täpselt ühiste kavatsuste protokollis kokku lepitud tingimustest lähtudes.

“Nii et meie esimeses eelnõus seda 600 gigavatt-tunni piiri tuulele sees ei olnud. See tekkis sinna sisse tegelikult ikkagi valitsuse arutelu tulemusena,” nentis ta. Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul tehti eilne valitsuse otsus lähtuvalt soovist tarbija koormust minimeerida ning toetuspiiri lahti laskmine poleks seda võimaldanud. Samas lubab ta, et kaalutakse seaduseelnõu suhtes valitsusele tulnud vastuväiteid.

“Kui seda piiri nihutada või tõsta, siis need argumendid peavad olema väga tugevad ja arvestama tõesti ka seda, et meie energiavarustatuse stabiilsus oleks tagatud,” lausus minister.

Tuuliki Kasoneni sõnul loodab tuuleenergia assotsiatsioon, et kui koalitsioon ütles väga selgelt välja, et taastuvenergia tootjatega tuleb läbi rääkida ja kokkuleppele jõuda, ning seda nii majandusministeerium kui taastuvenergia tootjad ka tegid, lähtub riigikogu nüüd sellest kokkuleppest, mitte sellest, mis valitsuses eile heakskiidu sai.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes