• Eesti

Tuuleparke kõige tuulisematesse kohtadesse ehitada ei saa

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap October 15, 2012

ERR Uudised, 12.10.2012

Saare-, Hiiu-, Lääne- ja Pärnu maakond on vastu võtnud tuuleenergeetika teemaplaneeringu, mis määratleb neis maakondades potentsiaalsed alad tuuleparkide ehitamiseks. Kõigis maakondades jäävad need piirkonnad aga kõige tuulisematest aladest ehk rannikust hoopis eemale.

Salme vald Saaremaal peab ennast ise taastuvenergeetika poolest maakonna kõige innovaatilisemaks vallaks. Vallas on maakonna suurim, kuuest tuulikust koosnev tuulepark, ja üks, suurim tuugen on just pooleli ehitusjärgus. Samas tõdevad vallajuhid, et väga rõõmsad nad just selle tuulepargi pärast ei ole ja rohkem tuulikuid valla territooriumile enam ehitada ei luba, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

Salme valla ehitus- ja maanõuniku Jüri Kluge sõnul teeb inimestele muret just tuulegeneraatorite tekitatav müra.

Aasta lõpus arvatavalt kehtestamiseni jõudev nelja maakonda hõlmav tuuleenergeetika teemaplaneering näeb ka ette, et Salme valda enam tuuleparke rajada ei saa. Saaremaale saaks tuugeneid püsti panna ainult valdavalt saare keskossa.

“Rannikul on kõige rohkem piiranguid. Seal on Natura 2000 võrgustikku kuuluvad hoiualad ja looduskaitsealad, seal on ehituskeelu vöönd. Eelkõige nendest looduskaitselistest piirangutest tulenevalt on rannikualad välja jäetud,” rääkis Saare maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Agne Peetersoo.

Samas võimsuse poolest oleks arenguruumi küllalt. Kui praegu on maakonnas 20 elektrituulikut võimsusega 10 megavatti, siis planeering sätestab, et teoreetilist võimsust võiks saarelt saada kuni 400 megavatti. Seda on poole rohkem kui praegu kogu Eestis tuuleelektrit saadakse. Paraku on see kõik tulevikuteema, sest olemasolev elektrivõrk saaks vastu võtta veel ehk ainult mõned megavatid.

Elektrituulikutega on valdavalt nii, et paljud on kahe käega rohelise energia poolt, aga oma majast hoiaksid selle kaugemale. Kui praegune planeering oleks tehtud juba kümme aastat tagasi, siis näiteks ka Salme tuuleparki poleks rajada saanud.

“Üldjuhul on võetud elamutest üks kilomeeter, mis on täiesti välistatud ala tuuleparkide ehitamiseks. Aga kokkuleppel omavalitsustega on seda mõnel juhul ka suurendatud,” ütles Peetersoo.

Kehtestamisele minev planeering siiski ei välista üksikute elektrituulikute ehitamist ka tuuleparkide planeeringust väljapoole.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes