• Eesti
  • English

Tuulikud löövad laineid moetööstuses

Tuuleenergia blogi - eteap October 11, 2012

EWEA Blog, Zoë Casey

Ei ole just küll tavaline pealkiri meie blogis, kuid just seda tuulikud sel kuul Pariisi moenädalal tegid.

Karl Lagerfeld saatis Chanel’i kevad-suvist kollektsiooni kandvad modellid poodiumile, mis oli kaetud päikesepaneelidega ning millel kõrgus tosin valget ja pöörlevat tuulikut. Lisaks sellele võis ka kollektsioonist endast välja lugeda mitmeid vihjeid taastuvenergiale: kettakujuline müts, millel oli lai läbipaistev äär kujutamaks pöörlevat turbiini; minikleit, millele oli tikitud sinine päikesepaneele meenutav muster ning vanikutega kaunistatud T-särk, millel olid tuulikute visandid.

Kui küsiti, mis oli tema viimase kollektsiooni inspiratsiooniks, rääkis Lagerfeld „volüümist“ ja „kergusest“ ning nimetas tuulikuid ilusateks. „Kui ma peaksin ehitama maja, paneksin need endale aeda,“ ütles ta France24-le. Vajuta siia, et vaadata moeetendust.

Kuid Lagerfeld ei ole esimene, kes on taastuvenergiat ja moodi koos kasutanud. Väiksemad moemajad on selles vallas ette jõudnud. Üks taoline ettevõtte on näiteks Rapanui – firma, mis toodab ökoriideid kasutades Suurbritannias Wighti (Isle of Wight) saare taastuvenergiat. Nad väidavad, et nende riiete sündi saab täies ulatuses, sealjuures ka kasutatud taastuvenergiat jälgida.

Lagerfeld ei ole ka kindlasti esimene, kes tuulikute ilust lummatud on olnud – Valloonia piirkonnas kasutas BMW tuulikuid selleks, et ennast turistidele reklaamida.

Tuulikuid on kasutatud ka postmarkide kujunduses üle terve maailma. Kui registreerida end osalejaks järgmisel aastal 4. – 7. veebruarini toimuvale Euroopa Tuuleenergia Assotsiatsiooni aastaüritusele Viinis (tasuta registreerimine kuni 14. oktoobrini), saab külastada ka näitust „Tuuleenergia markidel“, mis on kogutud Kreeka televisiooni sünoptiku Panos Giannopoulos’e poolt.

Kuigi vahel väidetakse ka vastupidist, peetakse tuulikuid selgelt iluobjektideks ja ausalt öeldes, kui võrrelda esteetilist välimust teiste elektritootmise viisidega, näiteks tuuma- või kivisöe elektrijaamadega, siis võidavad tuulikud neid pika puuga oma graatsilise elegantsi ning saasteainete puudumise poolest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes