• Eesti

Eesti energeetika rasked valikud

Eesti uudised - eteap November 30, 2012

Õhtuleht, 30.11.2012

Leedulaste referendumil öeldud kindel ei uue tuumajaama ehitusele on Eesti energiapoliitika raskete valikute ette pannud, millest ükski ei tundu meie probleeme lahendavat.

Tegelikult poleks ka Leedu uus tuumajaam, mille ligi kuue aasta pikkune ettevalmistav protsess oli kõike muud kui läbipaistev ja üksmeelne, olnud meile energiajulgeoleku seisukohalt parim lahendus. Jaam oleks asunud Eestist kaugel ja vaid osaliselt meie kontrolli all. Kuid Leedu suuna võib nüüd unustada ega ole ka mõtet leedulasi süüdistada. Rahva tahet tuleb austada. Iseasi, kas tuumajaama ehituse rahvahääletusele paneku vastus polnud mitte ette teada. Võimalik, et olukorras, kus venelased ehitavad Kali-ningradi oblastisse tuumajaama, mis peaks hakkama elektrit andma juba kolm aastat enne plaanitud Visaginast, ei näinud Leedu valitsus jaamal enam mõtet.

Saaks sealt oma elektri vajadusel ka Eesti, kuid jälle see energiajulgeolek. Eestlasele on vastumeelt jääda elektriga varustamisel lootma Venemaa peale. Hunt seda teab, millal karul tuleb pähe mõte ulakaid baltlasi rubilniku väljalülitamisega karistada. Ja ega Vene elektergi enam odav ole: leedulased ostavad suure osa elektrist idanaabrilt, kuid hind lõpptarbijale on kallim kui Eestis. Küllap hakkab siia voolama odav Soome elekter, kui Estlink-2 ükskord valmis saab. Kuid kostab hoiatavaid hääli, et soomlased võivad lähiajal müüa oma elektrit parematel tingimustel hoopis Saksamaale.

Nii näib Juhan Partsi surutaval uute jaamade ehitusel Narva justkui mõtet olevat, kuid… Põlevkivist elektri tootmisel võivad kerkivad keskkonnatasud tõsta elektri hinna peagi üle tarbija valuläve. Ka Eesti oma tuumajaama pooldajail tasuks mõelda, et tuumaenergia on odav vaid näiliselt, sest jaama ehitus, tuumakütus ja ohtlike tuumajääkide utiliseerimine on väga kallis lõbu. Ohutuse seisukohalt mõeldagu veel kord Fukushimale ja näiteks Saksamaa kursile tuumaenergeetikast loobuda.

Näib, et ei jäägi meil muud üle kui rajada tuuleparke, püstitada päikesepatareisid ja kütta oma elektrijaamu hakkepuiduga. Kaheldav, kas meil õnnestuks olla väike, aga sõltumatu energiasaareke suure turu servas.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes