• Eesti

Pangad: investeeringud taastuvenergiasse vajavad toetuste stabiilsust

Eesti uudised - eteap November 15, 2012

BNS, 15.11.2012

Pankade esindajad märkisid Tallinnas toimuval Balti energia tippkohtumisel, et investorite huvi taastuvenergiasse raha paigutada aitaks hoida toetusskeemide stabiilsus.

SEB Panga juhatuse liige ja Balti ettevõtete panganduse juhi Allan Parik ütles kohtumisel toimunud arutelul, et regulatsiooni stabiilsus on energiasektoris väga oluline, kuna energiaprojektid on kapitaliintensiivsed.

“Pangad ja investorid, kui nad ennast seovad, soovivad, et mängureeglid jääksid samaks ega tapaks projekte,” ütles Parikas. “Stabiilsus on nurgakivi.”

Põhjamaade Investeerimispanga energiasektori laenujuht Yngve Söderlund ütles arutelul, et elektri lõpphind on taastuvenergiatoetuste ja muude subsiidiumide tõttu palju ebakindlam kui põhivõrgu või jaotusvõrgu tasude määrad. Võrgutasud põhinevad majanduslikul jätkusuutlikkusel ja on seotud süsteemihaldurite kümneks aastaks tehtud plaanidega.

Seevastu kõigis Baltimaades ja Poolas on taastuvenergia toetusskeemid praegu ülevaatamisel, märkis Söderlund. Tema sõnul on selle tõttu palju ebakindlust ega pole näha väga palju soovi taastuvenergiasse investeerida.

Euroopa Investeerimispanga Helsingi büroo juht Thomas Schmidt ütles arutelul, et pank on näinud pigem taastuvenergiaprojektide hulga suurenemist nii tuuleenergia kui ka teiste liikide vallas.

Schmidti sõnul saab Euroopa Investeerimispank osaleda väiksemates energiaprojektides, andes laenu kommertspankadele, kes siis annaksid omakorda laenu väiksematele projektidele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes