• Eesti

Ruhnul elektri odavamaks muutma pidanud tuulepark seisab jõude

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap November 29, 2012

BNS, 29.11.2012

Eesti Energia püstitas 2007. aastal Ruhnule kaks tuulikut koguvõimsusega 150 kilovatti, mis pidid muutma saarel elektri odavamaks, kuid üks tuulik seisab niisama juba kaks aastat ja teine aasta, kirjutab Postimees.

Kaks aastat tagasi katki läinud tuulikule sai saatuslikuks mehaaniline kulumine ja teine tuulik on küll töökorras, aga vajab juba remonti, märgib leht.

Tuulegeneraatorite juurde kuulus spetsiaalne diiselgeneraator, mis on samuti juba aastapäevad rikkis. Kui see ei tööta, ei saa tööle panna ka töökorras tuulikut.

Ruhnule püstitati Taani firma Vestas toodetud kasutatud tuulegeneraatorid, mis olid Eesti Energia väitel läbinud kapitaalremondi. Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni ning tuuleenergeetikaga tegeleva Nelja Energia juhatuste esimees Martin Kruus kinnitas lehele, et ka kapitaalremonditud seadmete nii lühike eluiga ei ole kohe kuidagi vastuvõetav ja seisvasse varasse investeerimine ei ole samuti kuidagi mõistlik.

Eesti Energia taastuvenergia ja väikekoostootmise juht Innar Kaasik ütles Postimehele, et tuulikuid toetavat diiselgeneraatorit on vaja mandril remontida, pärast seda jätkab tööd ka üks tuulikutest. Pikemat aega seisnud teine tuulik vaadatakse Kaasiku sõnul üle tuleval aastal, kui saabub aeg hooldada ka töökorras tuulikut.

“Saarel asuva tuuliku remont on tehniliselt keeruline ning hooldust saavad teha vaid tehasespetsialistid Saksamaalt,” põhjendas Kaasik. Tuulepargi kordategemise maksumus ei ole teada.

Kaasiku sõnul suudab saare elektrivajaduse ideaalse tuulega katta ka vaid üks tuulik. “Kui üks masin on rivist väljas, töötab teine – selline oli meie algne plaan,” märkis ta.

Ruhnu vallavanema Aare Sünteri hinnangul ei olnud tuulepark paraku tehniliselt kõige õnnestunum lahendus. Tema andmetel on Eesti Energial kavas asendada vanad tuulegeneraatorid uute vastu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes