• Eesti

Teen ise elektrit! Külamehe vastus energiahiiu rahanõudmisele

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap November 2, 2012

Õhtuleht, 02.11.2012

Mart on keset metsa küla ainus elanik. Lähimad inimhinged on seitsme kilomeetri kaugusel. Elektriliinid taluni ei ulatu, sestap on talle suureks abiks päike ja tuul. “Päike on meie tulevik!” teatab ta.

Tudu alevikus, ses väikekohakeses Lääne-Virumaal Vinni vallas võtame Mart Saarne (60) poe juures peale. Ja alustame sõitu Suigu külla tema juurde. Tee on, nagu on. Maasturiga oleks siin etem, palju etem.

Uut teed pidi me ei lähe, seda tehakse parajasti paremaks. Läheme vana teed pidi. “Päris jube,” kostab Mart tagaistmelt, kui mööda raputavat teed tema tallu sõidame. Aga see vana tee on veel hea tee.

Möödume esimesest talust. See on maha jäetud. “Seal võib käe läbi palgi panna, nii mäda on. Kõik laguneb. Kunagi oli siin külas viis talu, nüüd ainult üks. Ja see on tegev talu,” ütleb Tagavälja talu peremees Mart.

Tuulevaikses kohas möllavad tormid

Kui tema hoovi jõuame, oleme maha sõitnud umbes seitse kilomeetrit. Nii kaugel on ka viimane asustatud koht tema talust. Ümberringi mets, mets ja veel kord mets. Ei ainsatki inimhinge.

See on Mardi ema sünnitalu. Mart tuli siia elama 15 aastat tagasi. Pidi tulema, et talu elus hoida ja metsavargad kurja ei teeks.

“Siin majas pole kunagi voolu olnud,” teatab Mart. Algul elas ta metsatalus küünalde, petrooleumi ja akude toel. “Petrooleumilampe on olnud, nagu öeldakse, nii et tapab. Akusid oli ka palju. Isegi tualetis sain akuga tule põlema.”

Mart tahtis elektrit majja. Mitu aastat jageles ja kemples ta energiahiiuga. Liinivedamine oleks osutunud hirmkalliks. Hirmkallis oleks olnud ka Mardi enda omaosalus. Küsimusele, kui suurest summast jutt käib, vastab peremees, et parem, kui me rahast ei räägi.

Lõpuks mõtles Mart, et aitab küll – päike ja tuul omast käest võtta, tuleb alternatiivsele energiale üle minna. Ideest sai asja kaks aastat tagasi.

Nii ongi taluhoovis püsti 14 meetri kõrgune tuulegeneraator. Maja juures on taevapoole suunatud kuus päikesepaneeli.

Enne tuulegeneraatori ülespanekut rääkisid targad inimesed Mardile, et Eesti tuulekaarti vaadates on tema kodukohas nii tuulevaikne, et pole mõtet seda püsti panna. Mart ei kuulanud neid, ja õigesti tegi: “Siin on tuult küll! Siin on selliseid torme olnud, et tegi tuulegeneraatori ülaltpoolt katki. See sai siis parandatud. Võtsin maja tagant põllu pealt metsa maha, et tekiksid tuulekoridorid.”

Originaalmõõdus oleks tuulegeneraator pidanud olema kuue meetri kõrgune. “Me panime kaks tükki kokku, tegime kõrgemaks, tegime omad süsteemid. Selle ülespanek ei olnud üldse keeruline, kahekesi tõmbasime püsti,” räägib Mart, kellele on suureks abiks olnud õemees Marek. “Tema seda asja jagab, tema selle värgi siia tegi. Interneti teel ostsime generaatori ja päikesepaneelid, sealt saime ka juhised, paigaldasime ise ära. Ei olnud probleemi.”

Kahe akuga ajab asjad ära

Mart viib meid majja, juhatab elutuppa. “Vaadake nüüd: siin on vägev süsteem. Kõik on täielik elektroonikavärk, mina ei pea oma käsi sinna juurde toppima, mina olen vaid kasutaja. Päikesepaneelidel ja tuulegeneraatoril on võimsust küll – kõik, mis tuleb, talletub, midagi kaotsi ei lähe. Paneelidest ja generaatorist tulevad juhtmed läbi maja akudesse. Mul on kaks akut, kokku 24 volti. Sellega ajame asja ära,” ütleb Mart.

Televiisorit (digilevi täitsa olemas) võib ta vaadata kas või kogu öö, kui muidugi midagi targemat teha pole. Tolmuimeja töötab, külmkapp töötab. Tõsi, seda viimast talvel vooluvõrgus hoida pole vaja, ikka soojal ajal. “Kõik vajalikud asjad on olemas. Kõik töötab nagu kellavärk,” kinnitab Mart.

“Päike laeb akusid paremini kui generaator – päike annab rohkem. Ega otseselt ainult päikest ei ole vaja – see püüab kogu valgust. Päike on meie tulevik!” ütleb Mart, kui küsida, kumba tema rohkem eelistab, kas päikese- või tuuleenergiat. “Samas eelmisel aastal enne uut aastat ei olnud mingi aeg üldse päikest. Olid tohutud tormid ja mul oli kogu aeg vool olemas. Nii et üks täiendab teist.”

Küsimusele, kui suure investeeringu ta alternatiivenergiasse on teinud, vastab peremees taas, et parem, kui me rahast ei räägi. Seda aga ütleb küll, et vallast oli suur abi ja kui ise poleks tööd teinud, oleks tuulegeneraatori püstipanek ja muu selline (näiteks trossid) palju kallimaks läinud.

“Mina näen tervikvärki, aga minu õemees on siin suurema töö ära teinud, tema teab ja teeb. Tema selle värgi internetist üles otsis ja juhtmed kokku pani. Õemees on mulle suureks abiks, peaga poiss!” ei jõua ta õemeest ära kiita.

Talumees: see asi tasub end ära

Talu- ja metsamees Mart Saarne soovitab teistelgi alternatiivenergia peale mõelda. “Igal juhul tasub see ära. See on meie tulevik,” kiidab ta. “Mõtlesin, et järgmisel aastal võiks päikesepaneele juurde osta ja teise süsteemi teha. Aga vaatame veel, mõtleme.”

Nii et – elektrituru avanemine ja elektripaketi valimine Mart Saarnele korda ei lähe: “Mina ei arva sellest mitte midagi, mind see ei puuduta. Mul on oma tuule- ja päikesepakett olemas. Tasuta.”

Küla ainus elanik: vaikus teeb nooremaks

See, et Mart Saarne on Suigu küla ainus elanik ning lähimad inimhinged on seitsme kilomeetri kaugusel, talle tuska ei valmista.

“Igavaks mul siin vaikuses ja rahus ei lähe – teen metsatööd. Talus ei saa kunagi töö otsa. Rahu ja vaikus teevad mind pigem nooremaks kui vanemaks. Rahu ja vaikus annavad pigem eluvaimu ja jõudu rohkem juurde, kui et seda ära võtavad.”

Maaelu: lumi lõuani, traktoriga leiva järel

“Algul oli probleeme,” tunnistab Mart Saarne, kes enne maale tulekut elas mugavustega korteris. “Esimesel aastal, kui siia tulin, olid lumehanged lõuani,” rehmab Eesti keskmise mehe kasvu Mart käega oma lõua alla. Toona polnud teid lahti lükatud ja lund oli palju. Seitsme kilomeetri kaugusel maapoes leiva järel käis ta traktoriga.

“Millest ma elan? Kartul on oma, juurikad on omad. Ainult leiba ja liha tuleb osta. Pigem ostan linnas, Rakverre on 40 kilomeetri ringis. Liikuma saab siin küll: maal on nii, et teenus teenuse vastu. Tuttavad aitavad. Valla bussiga saab ka liikuma.”

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes