• Eesti

Leisi kavandatavad tuulikud võivad häirida õhuväe radari tööd

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap December 12, 2012

Saarlane.ee, 12.12.2012

Leisi valda Oitmele planeeritavad kaks elektrituulikut võivad hakata häirima valmiva õhuväe radari tööd Muhus.

“Enne kevadet Oitmele planeeritavate elektrituulikute arenduses midagi toimuda ei saa, sest selleks ajaks peab kaitseministeerium ütlema, kas tuulikud võivad häirida Muhusse ehitatava radari tööd,” lausus Leisi vallavanem Ludvik Mõtlep portaalile saarlane.ee “Muhu radari osas uuritakse päris suurt piirkonda ja nende seas ka Oitme tuulegeneraatorite mõju radari tööle.”

Leisi vallavanema sõnul on samal ajal kasvanud valla elanike vastuseis planeeritavate tuulikute suhtes ning valda on saadetud kuu jooksul mitmeid protestikirju. Oitme, Triigi ja Hiievälja küla elanikud osutavad kirjades tuugenite kahjulikkusele. Nende hinnangul halvendavad tuulikud elukvaliteeti, tekitavad elanikele terviseohu ja alandavad ümbruskonna kinnistute väärtust.

Leisi valla kaks esimest tuulikut plaanib Oitmele püsti panna ettevõte MegaWind OÜ. Arendaja plaanib kuni 80 meetri kõrguseid tuulegeneraatoreid, mille võimsus oleks 1, 5 megavatti.

Muhus käib samal ajal õhuväe radari paigaldus. Riik ostis radari Prantsusmaalt ja paigaldamisele järgnevad seadistamine ja testimine. Tööd peaks Thales Ground Master 403 radar alustama veebruaris.

Keskmaaradar Thales Ground Master 403 on võimeline õhusõidukeid avastama kuni 470 kilomeetri kauguselt ja kuni 30 kilomeetri kõrguselt. Tegemist on mobiilse süsteemiga, mis tähendab, et vajaduse korral on võimalik radar oma alalisest asukohast tunni aja jooksul ära viia ja teises kohas uuesti töökorda seada.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes