• Eesti
  • English

Elektriarvel võrgutasu osa tänavu tõuseb, taastuvenergia tasu langeb

Eesti uudised - eteap January 2, 2013

BNS, 02.01.2013

Kuigi alanud aastal väheneb elektriarvel 10 protsenti taastuvenergia tasu osa, aitab lisaks kilovatt-tunni kallinemisele elektri hinnatõusule kaasa ka võrguettevõtete võrgutasude kallinemine 3–12 protsendi võrra.

Eesti elektrisüsteemihalduri Elering koostatud arvestuse järgi on tänavu taastuvenergia tasu tarbijatele 0,87 senti kilovatt-tunni kohta, mis on 10 protsenti vähem võrreldes 2012. aastaga. Võrguettevõtte Elektrilevi hinnangul vähendab uus taastuvenergia tasu keskmisele kodukliendile, kes tarbib aastas 2700 kilovatt-tundi elektrit, keskmist igakuist arvet 27 eurosendi võrra.

Samas tähendab Elektrilevi võrgutasude keskmiselt seitsmeprotsendine ehk 0,25 sendine kallinemine kilovatt-tunni kohta keskmisele tarbijale elektriarve suurenemist ühe euro võrra kuus.

Imatra Elektri võrgutasud kallinevad tänavu keskmiselt 3,18 protsenti, mis keskmise tarbija elektriarvele tähendab kuus 30 sendi lisandumist.

VKG Elektrivõrkude selleaastane võrguteenuse tariif tõuseb mullusega võrreldes keskmiselt 11,8 protsenti. Ettevõtte hinnangul tähendab see keskmise kodutarbija, kes tarbib elektrit 200 kilovatt-tundi kuus, võrguteenuse arve suurenemist 1,26 euro võrra kuus.

Elektri hind lõpptarbijale koosneb kolmest osast: elektrienergia hind, võrguteenuse hind ning taastuvenergia tasu ja elektriaktsiis. Enim ehk üle 50 protsendi tõuseb tänavu elektri kilovatt-tunni hind.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes