• Eesti

Enamik eestlasi eelistab taastuvenergiat põlevkivienergiale

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap January 21, 2013

Meie Maa, 21.01.2013

Eestis läbiviidud küsitlus näitas, et järgmise 30 aasta prioriteedina energeetika valdkonnas toetas 58 protsenti küsitletutest taastuvenergiat, 25 protsenti energiatõhususe meetmeid ja 14 protsenti toetas tuumaenergiat.

Eesti taastuvenergia koda on üllatunud, et ajal, mil Eesti riik on jõuliselt sidumas Eesti tuleviku aastakümneteks põlevkivienergeetikaga, toetab seda tootmisviisi vaid 7 protsenti inimestest. Jaanuari keskel avalikustatud Eurobaromeetri uuringu kohaselt eelistab 70 protsendi eurooplastest taastuvenergiat, vastates küsimusele, millist energiavaldkonda puudutavat valikut tuleks eelistada järgmise 30 aasta jooksul.

Uuring, mille käigus küsitleti 25525 inimest Euroopa Liidu liikmesriikidest näitas, et ülekaalukalt kõrgeima toetusega taastuvenergia kõrval eelistas 28 protsenti energiatõhusust puudutavaid meetmeid ja 18 protsenti toetasid tuumaenergiat. Kõige vähem toetust avaldati fossiilenergiast toodetud energiale.

“Tulemused jagunevad suhteliselt ühtlaselt erinevate liikmesriikide osas,” nentis Rene Tammist Eesti taastuvenergia kojast.

Hiidlased olid oma tuuleparkide vastu

Eelmisel või üleeelmisel aastal tahtsid arendajad Hiiu madaliku lähedale merre paigaldada 200 tuulegeneraatorit, kuid kohalikud elanikud polnud sellega päri ja projekt ei käivitunud. Põhjendati, et liialt palju ühte kohta ja isegi merevaate rikuvad ära. Samas pandi omal ajal esimene tuulegeneraator Eestis püsti just Hiiumaal.

Muhulased olid mullu Sõnajalgade projektile samuti vastu ega lubanud neid “oma õuele kaklema tulla”. Samas Salme valla elanikud ei takistanud oma valla meestel lubatud 95 meetri kõrguse tuuliku asemel koguni 120 meetri kõrguse panna.

Nüüd on Leisi vallas probleem õhus, kas lubada või ei. Kevadeks peavad kohalikud elanikud oma sõna välja ütlema.

Tundub, et lihtsamalt läks Rootsi ettevõtjatel kahe tuulegeneraatori püstitamisega Nasva külla, samuti Eesti ettevõtjatel Sikassaarde kolme tuulegeneraatori töölepanek. Võibolla aeg annab arutust, kuid Eesti riik on juba praegu viiendiku lähedal taastuvenergia osakaaluga seni vaid fossiilkütustest toodetud elektri-energiast. Riigi eesmärk on aga ükskord jõuda täielikult taastuvenergiani.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes