• Eesti

Keskkonnaminister: põlevkivi kaevandamine ja töötlemine tekitavad suurima osa Eesti keskkonnakahjust

Eesti uudised - eteap January 29, 2013

Maaleht, 29.01.2013

Täna esitletud rahvusvahelises energia jätkusuutlikkuse indeksi pingereas on Eesti 35. kohal, kõrgemale tõusmast takistab eelkõige energiatootmise keskkonnakoormus.

”Võrreldes teiste põhjamaadega on meie energiasektori koormaks aastakümnete pikkune saastava põlevkivielektri kesksus. See on kujunenud kalliks nii tarbijatele kui keskkonnale ega ole sellisel moel lihtsalt perspektiivikas,” ütles keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus analüüsi tulemusi kommenteerides. “Tuleviku eesmärke paika pannes on kallitest fossiilsetest allikatest sõltuvuse vähendamine tarbijate huvides ja riigi konkrentsivõime jaoks tähtis. Seda nii elektritootmise, soojamajanduse kui transpordi valdkonnas.”

Põlevkivi kaevandamine ja töötlemine tekitavad konkurentsitult suurima osa Eesti keskkonnakahjust. Ligikaudu 90% õhkupaisatavast väävliheitest ning ligi 70% CO2st pärineb põlevkivienergeetikast, mille arvele läheb ka 80% Eesti veekasutusest. Keskmise Eesti pere elektritarbimine tekitab praegu aastas kuus tonni põlevkivijäätmeid, neist pool on ohtlikud jäätmed.

”Oleme puhtama ja vähem keskkonda koormava energiamajanduse poole üsna jõudsalt liikumas – taastuvallikate osakaal on märgatavalt kasvanud ja väävliheide vähenenud, investeerime koostootmisse ja majade energiasäästu,” selgitas keskkonnaminister.

Tulevikuteemaks on kindlasti keskkonnasõbralikum transport – kui indeksi staarriigis Rootsis on ligi 10% transpordist taastuvallikate põhine, siis Eestis on see number pea olematu.

“Üks innovatiivne võimalus olukorda parandada on biogaasi kasutuselevõtt, mis on diislist või bensiinist soodsam ning panustaks korraga nii keskkonnahoidu kui Eesti majanduse arengusse. Riigi toetatud maakonnaliinidel võiksid tulevikus liikuda näiteks ainult biogaasi kasutavad bussid,” rääkis keskkonnaminister.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes