• Eesti

Leisi vald lubab Oitme tuulegeneraatoritele punast tuld näidata

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap February 15, 2013

Saarte Hääl, 15.02.2013

Leisi vallavolikogu jätab suure tõenäosusega kehtestamata detailplaneeringu, millega firma MegaWind OÜ tahab Oitme külla püstitada kaks 80 meetri kõrgust tuulegeneraatorit.

Leisi vallavanem Ludvik Mõtlep teatas sel nädalal Saare maakonnaplaneeringu tuuleenergeetika teemaplaneeringu järelevalvet tegevale siseministeeriumile, et suure tõenäosusega võib menetluses olev Oitme tuulegeneraatorite detailplaneering jääda kehtestamata. Vallavanem osutas, et piirkonna elanikelt on tuulegeneraatorite püstitamise vastu laekunud massiliselt proteste ja ka kaitseministeerium ei ole detailplaneeringule kooskõlastust andnud.

“Arvan küll, et kipub minema sinnapoole, et detailplaneering jääb kehtestamata,” ütles Saarte Häälele Leisi vallavolikogu esimees Andrus Kandima, kelle sõnul tuleb planeeringu kehtestamine lähiajal volikogus arutusele.

Andrus Kandima rääkis, et Leisi vald on seoses detailplaneeringu menetlemisega saanud tuulegeneraatorite kohta teada päris palju negatiivset ja kohanud ka elanike vastuseisu. Näiteks Virtsu tuulepargi põhjustatud heli- ja valgusreostus võib ulatuda kuni kolme kilomeetri kaugusele, mis Oitme tuulikute puhul tähendaks probleeme ka Leisi alevikule.

“Näiteks suvesaarlased leidsid, et pärast tuulegeneraatorite püstitamist ei ole see enam puhkeväärtuslik ala,” sõnas vallavolikogu esimees.

Andrus Kandima märkis, et Saare maakonna tuuleenergeetika teemaplaneeringus on Leisi vallas määratud kaks suuremat ala, mis asuvad inimasustusest ja rannaaladest kaugemal ja kus huvi korral on võimalik suuri ja kõrgeid tuulegeneraatoreid püsti panna. Üks neist aladest asub Peedergal ja teine Kaarma vallaga ühise piiri lähedal. “Kui meil on tuulegeneraatorite jaoks ette nähtud kaks ala, siis miks me peaksime laskma ära rikkuda need kohad, kus inimesed tahavad elada ja suvilaid ehitada,” põhjendas Kandima.

Volikogu esimees meenutas, et kui esialgu oli Oitme puhul juttu vaid kahest generaatorist, siis mõni aeg hiljem taheti panna juba viit generaatorit. “Võib-olla viie aasta pärast öeldakse, et paneme kümme tükki ja nii see asi läheb. Parem ei ole mõtet näppu üldse mitte anda,” leidis Kandima.

Varem on Andrus Kandima püstitanud vallalehes küsimuse, kas Leisi valla inimesed on valmis selleks, et tulevikus on Leisi ranniku puhkealadelt, merelt ja ka sellistest palju külastatavatest kohtadest nagu Angla tuulikumägi näha 1–5 kaupa tuulegeneraatorite gruppe, mis ulatuvad metsast 2–4 korda kõrgemale.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes