• Eesti

Martin Kruus: taastuvenergia toetuste muutmine loob negatiivse pretsedendi

Tuuleenergia blogi - eteap February 1, 2013

Eile, 31. jaanuaril Riigikogu majanduskomisjonis taastuvenergia toetuste üle peetud arutelu ja hääletuse järel tuleb nentida, et riik on taastuvenergia toetussüsteemi ühepoolselt muutes loomas negatiivse pretsedendi. See riivab omandikaitse põhimõtet ja pretsedendi tegelikku mõju taastuvenergia arengule, aga ka riigi ja erasektori partnerlusele laiemalt oskame tõeliselt hinnata alles tulevikus.

On kahetsusväärne, et riik ei väärtusta eraalgatust ja investeeringuid ning sellega seoses ka konkurentsi tekitamist energiaturul. Tagasipöördumine endise energeetikasüsteemi poole saab pikas perspektiivis olema viga, mille korrigeerimine on ebamõistlikult kulukas.

Riigikogu majanduskomisjoni otsus rikub 2012. aasta suvel taastuvenergia tootjate ning majandus- ja kommunikatsiooniministri vahel sõlmitud memorandumi, kus taastuvenergia tootjad küll nõustusid taastuvenergia tulude piiramisega tasemeni 93 EUR/MWh, kuid tingimusega, et olemasolevatele tootjatele kaotatakse kehtiv tuuleenergia toetuse piirang, mis vastab toodangule 600 GWh aastas. Majanduskomisjon aga taastas 600 GWh toetuse piirangu. Tarbijate seisukohalt on oluline rõhutada, et nimetatud 600 GWh piirangu eemaldamine oleks puudutanud ainult olemasolevaid tootjaid. See omakorda oleks piiranud taastuvenergia tasu kasvu tulevikus.

Nüüd tuleb nii kohalikel kui ka välisinvestoritel Eestisse investeerimisel arvestada käesoleva pretsedendiga – Eesti riigi sõna ei maksa. Selle tulemusena tõuseb investeeringute riskitase ning erakapitali kaasamine pikaaegsetes projektides muutub küsitavaks. Taastuvenergia tootjatel seisab ees tekkinud olukorra põhjalik analüüs ja sellele vastava tegevuskava koostamine.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes