• Eesti

Kruus: taastuvenergia kahjunõuete küsimuse lahendavad advokaadid

Eesti uudised - eteap March 19, 2013

BNS, 19.03.2013

Nelja Energia juhatuse esimehe ja Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni juhatuse esimehe Martin Kruusi sõnul jätavad taastuvenergia tootjad elektrituruseaduse muudatusega kaasneda võivate kahjunõuete esitamise küsimuse advokaatide lahendada.

Kruusi sõnul tekib elektrituruseaduse muudatuse vastuvõtmisega ja taastuvenergia toetuste kärpimisega riigile potentsiaalne kahjude hüvitamise kohustus. “Aga selleks, et kahju hüvitamine toimuks, peab keegi kahjunõude esitama. Seda on praegu muidugi väga raske öelda ja mina ei hakka selle üle spekuleerima, kes, millal ja missuguse kahjunõude esitab,” ütles Kruus intervjuus BNS-ile.

“Ma arvan, et kui see aeg on käes, siis seda kindlasti arutatakse advokaatidega. Õigemini, see küsimus jäetaksegi advokaatide lahendada. See on puhas juriidika, millel enam energeetikaga mitte mingit pistmist ei ole,” lisas ta.

“Praegune seadus ütleb seda, et toetus kehtib 12 aastat. Kui mina teen investeeringu, siis tulude prognoosides järgmise 12 aasta jooksul on olulisel kohal taastuvenergia toetused. Uue seadusega toetusi vähendatakse ehk siis tulud vähenevad. Kui me selle vähenemise diskonteerime tänasesse päeva, siis suurusjärgud on umbes sellised, et tuuleenergia sektori summarne kahjum on 40 miljonit eurot ning kogu taastuvenergia summarne kahjum on ligi 100 miljonit eurot,” selgitas Kruus.

Jaanuari lõpus otsustas riigikogu majanduskomisjon elektrituruseaduse eelnõu muuta nii, et taastuvenergia toetuse saamise õigust määrava uute ja vanade tootjate eristamise piir nihutataks tänavu 1. märtsile. Lisaks jättis komisjon sisse tuuleenergia toetuse piiramise 600 gigavatt-tunniga aastas. Võrreldes mullu suvel sõlmitud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning taastuvenergia tootjate memorandumi tingimustega saadav toetus väheneb, selgitas toona komisjoni esimees Kaja Kallas.

Tehtud muudatusettepanekuid on kõvasti kritiseerinud nii Eesti Tuuleenergia Assotsiatsioon kui ka Eesti Taastuvenergia Koda.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes