• Eesti

Martin Kruus: tuuleenergia turul on vaid üks eraettevõte

Eesti uudised - eteap March 20, 2013

BNS, 20.03.2013

Riigi poolt vaadatuna on murettekitav, et Eesti tuuleenergia turul on vaid üks eraettevõte, ütles Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus intervjuus BNS-ile.

Ehkki viimasel ajal on taastuvenergia tootjad teravalt kritiseerinud elektrituruseaduse muudatust, ei ole ka olemaolev seadus tuuleenergia osas Kruusi sõnul kaugeltki hea.

“Minu silmis indikeerib seda see, et Nelja Energia ongi praktiliselt ainukene iseseisev energiatootja, kes tuuleenergia turul tegutseb. Siin on mõned pisemad veel, aga suures plaanis. Eesti Energiat me ei saa käsitleda iseseisva ettevõttena, kui me vaatame seda, kuidas hakati uut põlevkivi jaama ehitama sisuliselt käsu korras,” ütles Kruus.

Ka olemasolev tuuleenergia toetussüsteem on Eestis Kruusi sõnul piisavalt segane, nii et keegi ei taha turule tulla. “Kui sa oled Leedus konkursi võitnud, siis on sul kaheteistkümneks aastaks konkreetsed tulud paigas. Eestis on selline pügal seaduses sees, et tuuleenergiale makstakse toetust kuni teatud toodangumahu saavutamiseni,” selgitas Kruus.

“See toodangumaht on summaarne ja koosneb kõikide eri tootjate toodangumahtude summast. Üksiktootja hakkab turul sõltuma sellest, kuidas teised käituvad. Aga kuidas keegi üldse on võimeline ütlema, kuidas teised käituvad, eriti kui turul on selline element nagu Eesti Energia?” ütles Kruus.

Samuti on Kruusi sõnul tootjate jaoks probleem selles, et ei tea, millal toetatava tuuleenergia 600 gigavatt-tunnine piirang täis saada võib. “Selle arvutamine hakkab iga aasta esimesest jaanuarist pihta. Kui see saab täis näiteks oktoobris, siis novembris ja detsembris mitte keegi toetust ei saa. Probleem on selles, et me ei tea, kas ta saab täis oktoobris või juulis,” sõnas Kruus.

“Praegu on tekkinud selline olukord, et riigil on vastupidi mure. Ta omal ajal pani selle 600 gigavatt-tunni piiri seadusesse sisse, aga samal ajal see on turule sisenejatele osutunud nii kõrgeks barjääriks, et keegi ei taha siia turule tulla,” ütles Kruus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes