• Eesti
  • English

Nelja Energia ootab, et Läti tuuleenergiat toetama hakkaks

Eesti uudised, Maailma uudised, Tuuleenergia - eteap March 20, 2013

BNS, 20.03.2013

Taastuvenergia tootja Nelja Energia ootab pärast esinduse avamist Lätis, et Läti riik tuuleenergia toetamisega tegelema hakkaks, ütles ettevõtte juhatuse esimees Martin Kruus.

“Lätis tuuleenergia valdkonnas praktiliselt mingit arusaadavat toetusskeemi ei eksisteeri. Paberil on neid olnud erinevaid väga palju, nad kõik on mingisuguse nipiga. Sisuliselt pole seni Lätis normaalsel moel tuuleenergiat saanud arendada, ” ütles Kruus intervjuus BNS-ile.

Nelja Energia on aga Kruusi sõnul Lätis tegevust alustanud ühest küljest selle pärast, et ettevõtte turupiirkond on selline. “Teine asi on see, et Eestis ilmselgelt meie arendustegevus lõpeb – me ehitame jaamad valmis ja siis jääme ootama riigilt uusi suuniseid. Hetkesuunis on see, et ärge rohkem tehke. See tähendab seda, et meil on ikkagi ressurssi – kontoris on inimesi, spetsialiste. Me saaksime neid rakendada Lätis.”

Läti pole Kruusi sõnul seni sisuliselt mitte midagi teinud, aga varem või hiljem ta peab midagi tegema, et täita Euroopa Liidu seatud eesmärke. “Kuigi hästi populaarne on Euroopa Liidu kõikidele juhistele vastanduda, siis ma ikkagi arvan, et tervislikum või majanduslikus mõttes mõistlikum oleks neid ikkagi järgida. Sellepärast me seal turul oleme, kuna me ise usume, et seal ikkagi mingil hetkel midagi toimuma hakkab,” sõnas Kruus.

Leedus on Nelja Energial valmis saanud neljas elektrijaam. “Leedu elektrijaamade summaarne koguvõimsus läheneb sajale megavatile, jääb natukene alla. Ehk siis Leedu on meie jaoks sama oluline riik kui Eesti, kus meie summaarne võimsus on natuke suurem. Tundub, et Leedus on riik siiamaani olnud sellest siiralt huvitatud, sest nad on sügavas [elektrienergia]defitsiidis,” ütles Kruus.

Mullu augustis teatas Nelja Energia, et avab Lätis esinduse ja plaanib rajada Lätis kokku 200-megavatise võimsusega tuuleparke, investeerides seeläbi ligikaudu pool miljardit eurot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes