• Eesti

Valdur Lahtvee: Müüt väga kallist elektrist

Eesti uudised - eteap March 30, 2013

Maaleht, 30.03.2013

Inimeste teadvuses on kinnistunud väärarusaam, et taastuvatest allikatest toodetud elekter on tavaelektri hinnaga võrreldes üüratult kallis.

Seda müüti, et taastuvatest allikatest toodetud elekter on väga kallis, toidab poliitikute pidev kemplemine, et milline partei ikka valijate huve paremini kaitseb ja nende huvide tipus oleva “madala elektrihinna” tagab.

Kui vaadata, mis hinnaga elektrimüüjad taastuvallikatest pärit elektrit avatud turul müüvad, mureneb müüt taastuvelektri kallidusest täielikult.

Kuidas elektri hind tegelikult kujuneb

Eestis müüvad tarbijatele 100% taastuvallikatest toodetud elektrit vaid Eesti Energia AS ja Imatra Elekter AS. Läti kapitalil tegutsev Elektrum väidab, et kõigis nende pakettides on taastuv-elektri osakaal 56%.

Eesti Energia (EE) toodab ise rohelist elektrit ja nende tavaelektri omast kõrgem hind kujuneb nii, et EE lisab rohelise elektri hinnale tavaelektri hinnaga võrreldes 0,15–0,21 senti/kWh olenevalt tarbimismahust ja lepingu kestusest. Hinnalisa arvutamisel lähtutakse eeldatavasti ettevõtte oma taastuvenergia tootmisvõimsuste rajamise kõrgemast investeeringu- ja ajakulust.

Ka Imatra Elekter AS toodab oma rohelise elektri nii Soome hüdrojaamades kui Eesti biomassil koostootmisjaamades ja müüb seda Eestis, lisades oma müüdava tavaelektri hinnaga võrreldes rohelise elektri hinnale 0,035 senti (koos käibemaksuga 0,04 senti) kWh kohta elektri maine ja päritolu üle arvepidamise eest.

Vaadates neid hinnavahesid, on selge, et väide, nagu roheline elekter oleks tavaelektriga võrreldes koletult kallim, ei pea paika. Korrutades oma kuutarbimise kilovatt-tunnid 0,035 sendiga, saame kuus (olenevalt muidugi tarbimismahust) rohelise elektri eest enammakstavaks summaks vaid 4,0 senti 100kWh elektri kuutarbimise juures ja 40 senti 1000kWh kuutarbimise juures.

Minu kui päris suure eramu elektriga kütja tarbimismaht jääb tavaliselt 1000 kWh/kuus kanti.

Et ökoloogilne jalajälg oleks väike

Mõelgem hetke, mida me 40 sendi eest kuus osta saame. Või 4 sendi eest. Või millest jääme ilma, kui anname selle pisku lisa ära puhta elektri eest.

Minu meelest on lausa piinlik, et rohelise elektri kalliduse väärmüüt Eestis nii sügavalt levinud on.

Tehes aga oma elektritarbimise lepingu 100% rohelise energia ostmiseks, ei ole igapäevane elektrikulu oluliselt kallim, aga meie tarbimise jalajälg on märkimisväärselt väiksem kui põlevkivielektrit tarbides. Selles pole kahtlust.

Vaata ka

One response to “Valdur Lahtvee: Müüt väga kallist elektrist”

  1. Jüri says:

    Kahjuks ei ole sellel artiklil mingisugust majanduslikku põhjendust. Ma olen taastuv-, s.h tuuleenergia kasutamise pooldaja, kuid mul pole olnud võimalust lugeda ühtegi piisavalt majanduslikult põhjendatud arvamust. Kahjuks on püstitatud utpoopiline loosung: Eestis on võimalik üle minna täielikult tastuvenergia kasutamisele. Mulle näib, et paljusid selliseid ideid populariseerivaid autoreid polnud isegi veel projektis kui mulle taoti pähe,et kuskil 1980 aasta paiku oleme peaaegu kommunismis. Nüüd pole isegi seda riiki mis seda kuulutas. Ma ei soovi, et taastuvenergiat populariseeritakse sarnastel loosungitel.
    Umbes neljakümne aastase kogemusega energeetik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes