• Eesti

Assotsiatsioon: kogukonna jaoks võiksid energiat toota energiaühistud

Eesti uudised - eteap April 10, 2013

ERR Uudised, 10.04.2013

Ajal mil energiahinnad tõusevad, oleks inimestel mõistlik koonduda, luua energiaühistud ja hakata hoopis ise energiat tootma – seda just taastuvenergia põhiselt. Võimalusi, kuidas seda Eestis teha arutasid täna Tallinnas arengufond ja tuuleenergia assotsiatsioon.

Euroopas on mitmeid riike, kus kohalikus omandis toodetakse edukalt energiat, mis on üks viis, kuidas kaitsta inimesi energia hinnatõusu eest, vahendasid ERRi raadiouudised.

Energiaühistute loomine sai tuuleenergia assotsiatsiooni tegevjuhi Tuuliki Kasoneni sõnul alguse 1980. aastatel Taanis.

“Taani riik tegi maksusoodustusi inimestele, kes ise energiat tootsid. Tänapäeval saab näiteks tuua Saksamaa, kus toimub energiarevolutsioon, seal minnakse väga suures osas üle taastuvenergiale. Saksamaal veavad seda just energiaühistud ehk siis inimesed ise,” rääkis Kasonen.

Tuuleenergia assotsiatsiooni juhatuse esimees Martin Kruus ütles, et konkreetselt Eestist rääkides arutatakse kahte mudelit, mis võiksid sobida.

“Üks on ühistupõhine mudel, kus inimesed toodavad energiat rohkem oma tarbeks, aga nad ei pea seda tingimata tegema oma isikliku majapidamise tarbeks, pigem võikski vaadata kohalikku kogukonda, et suuremalt toota ja et tarbijaid oleks rohkem. Teine mudel on see, et inimesed saaksid investeerida suurematesse projektidesse. Praegu kuuluvad kõik suuremad energiaprojektid suurtele energiafirmadele,” rääkis Kruus.

Arengufondi energia- ja rohemajanduse suuna juht Peep Siitam nentis, et ise energia tootmine ei pruugi kokkuvõttes sugugi nii kulukas olla.

Kõnelejad rõhutasid, et energiaühistud ei peaks eelistama üht energialiiki teisele, vaid pigem arvestama kohalikke olusid ning kasutama kombineeritult näiteks tuule- ja päikeseenergiat.

Kel tekkis huvi ise energiat tootma hakata, siis nõu oskavad anda nii tuuleenergia assotsiatsioon kui arengufond.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes