• Eesti
  • English

Veskimägi: madalam heitmekvoodi hind tähendab madalamat elektrihinda

Eesti uudised - eteap April 25, 2013

BNS, 25.04.2013

Analüütikud ennustavad lähemas perspektiivis heitmekvootide hinnalangust, madalam kvoodihind tähendab Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul ka madalamat elektrienergiahinda Eestis, kirjutab Äripäev.

Veskimägi selgitas lehele, et kui heitmekvoodi hind tonni kohta langeb ühe euro võrra, siis see tähendab Narva elektrijaamade jaoks elektrienergia hinna muutust umbes ühe euro võrra megavatt-tunni kohta. “Madalam heitmekvoodi hind tähendab madalamat elektrihinda Eestis,” ütles ta.

Heitmekvoodi praegune kolmeeurone hinnatase on Veskimägi sõnul Narva elektrijaamade konkurentsipositsiooni Põhjamaade-Balti turul oluliselt parandanud, vähemalt hüdro-, tuule- ja tuumajaamade hulgas, mis ei pea heitmekvoote ostma.

Maailma Energeetikanõukogu volinik Einari Kisel ütles lehele, et pragusel tasemel kvoodihind moodustab põlevkivielektri hinnast kuni kümnendiku. “See tähendab, et põlevkivielekter on Balti piirkonnas võrreldes varem prognoosituga täiesti konkurentsivõimeline,” märkis Kisel.

Kui heitmekvoodi hind veelgi langeb, võib see Kiseli sõnul alandada ka elektri börsihinda.

Kuna Euroopa Parlament hääletas hiljuti maha Euroopa Komisjoni ettepaneku osa heitmekvoote ajutiselt kõrvaldada, et vähendada turul kvootide ülepakkumist, ennustatakse kvootide hinna edasisit langust, märgib leht. Analüütiku arvates võib spekulatiivse müügilaine tõttu lähikuudel kvoodi hind kukkuda kuni ühe euroni kuus.

“Süsinikdioksiidi hinna muutus mõjutab Eesti Energia müüdava elektrienergia hinda turuhinna kaudu, ent meie elektrijaamad ei ole reeglina turuhinna tegijad,” ütles Eesti Energia jaekaubanduse analüüsiosakonna juhataja Helen Tiits.

“See, kui soodne, või kallis on süsinikdioksiid, mõjutab künnist, mis tuleb meie elektrijaamadel ületada turule pääsemiseks,” lisas Tiits. “Kui süsinidioksiidi hind on kõrge ja samas on näiteks hüdroenergiat Põhjamaades palju, tänu millelele on elektri turuhind soodsam, vähendatakse Narva elektrijaamade koormust.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes