• Eesti

Liit esitas ettepanekud mikrotootjate elektrivõrguga liitumise kohta

Eesti uudised - eteap May 2, 2013

BNS, 02.05.2013

Eesti elektritööstuse liit esitas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile ettepanekud, millega soovib ühtlustada mikrotootjate elektrivõrguga liitumise tingimusi ning täpsustada seaduses mikrotootjate õigusi ja neile esitatavaid tehnilisi nõudeid.

Ettepanekud ministeeriumile hõlmavad mikrotootja mõiste põhistamist seadustes, elektrituruseaduse sätete täpsustamist taastuvenergia toetuste taotlemisel ja mikrotootja välistamist tuuleenergia aastase kogutootmise piirangute osast. Samuti esitati ettepanekud, et täpsustada mikrotootjatele võrgueeskirjas esitatavaid tehnilisi nõudeid, teatas liit

“Liitumistingimused mikrotootjale peavad olema selged, üheselt mõistetavad ja võimalikult sarnased kõikides võrguettevõtetes Eestis. Me ei tohi mikrotootjaid ühte patta panna suurte elektrijaamadega ja neile esitatavate tehniliste nõuetega, vaid peame tagama oma tarbeks elektritootjatele lihtsama liitumise ning andma võimaluse mikrotootmisega tegeleda ka elektri tavatarbijale,” märkis liidu juht Tõnis Vare pressiteates.

“Samas peame mikrotootjate tehniliste nõuete juures arvestama kogu elektrisüsteemi toimimist, et kõikidele tarbijatele oleks tagatud kvaliteetne elektrienergia,” lisas Vare.

Elektritööstuse liit tegi kõigile Eesti võrguettevõtetele ettepaneku ühtlustada mikrotootjate liitumisprotsessid ja neile esitatavad tehnilised tingimused. Vare sõnul peaks liituda saama võimalikult ühtmoodi olenemata elektrivõrgu asukohast ja omanikust ning liit teeb ettepaneku lähtuda mikrotootjale kehtestatud riiklikust standardist.

“Elektrivõrguga saab liita mikrotootmisseadmeid, mis vastavad Euroopa Liidus kehitvatele nõuetele ja millel on CE märgistus,” rääkis Vare. “Kõige lihtsam on kasutada võrguettevõtjate kontrollitud seadmete nimekirjas olevaid tooteid, mis ei tekita võrgus töötamisel häireid ning tagavad kvaliteetse elektrienergia ka teistele klientidele. Kokku on lepitud ka töökorraldus uute seadmete nimekirja lisamiseks.”

Elektritööstuse liidus jätkub mikrotootjate töögrupi tegevus. “Eesti elektritööstus peab arenema tasakaalustatult, tagatud peavad olema kõikide osapoolte huvid olenemata nende suurusest või tootmismahtudest ning selle saavutamine on Elektritööstuse liidu eesmärk,” selgitas Vare.

Eesti elektritööstuse liit on 2004. aastal loodud mittetulundusühing, mis ühendab Eesti elektrivaldkonna tööandjaid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes