• Eesti

Sõnajalad patenteerisid uuetüübilise tuulegeneraatori

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap June 28, 2013

Meie Maa, 28.06.2013

Vendade Oleg ja Andres Sõnajala firma Eleon AS rajab Salme valda Lassi külla torni kõrguselt ja rootori diameetrilt Baltimaade suurima tuulegeneraatori. Uue põlvkonna tuugeni projekteerisid vennad ise ja see Eleon 3M116 on ülemaailmselt patenteeritud. Tuulik on arendatud spetsiaalselt Eesti tuuletingimuste jaoks.

Kuigi vendadel pole kõrgharidust, hindavad nad oma arendusprojekti doktoritöö vääriliseks. Oleg Sõnajalg nõustus mõnedele küsimustele vastama.

Kas olete teinud koostööd rahvusvaheliste kõrgkoolidega?

Jah, koostööd oleme teinud Saksamaalt University of Munichi ja University of Rostockiga, Taani ülikoolidest Technical University of Denmarki ja Soomest Aalto Universityga. Koostöö on olnud ennekõike otse ülikoolide professorite, tehnikateaduste doktorite ja kandidaatidega. Tegemist on laiapõhjalise teadusarendusprojektiga, mida toetab ka EAS.

Kas vastab tõele, et vennad Sõnajalad pakuvad konkurentsi näiteks Siemensile?

Vastab tõele, pakume konkurentsi nii Siemensile, Vestasele, Enerconile, Nordeksile, GE-le kui paljudele teistele suurtele tuulikutootjatele. Konkureerime ennekõike innovatsiooni ja uute tehnoloogiate turuletoomisega.

Kas selle tuuliku detailid on tehtud erinevates tehastes?

Kõik tuuliku detailid on unikaal-disainiga, leiutatud, disainitud ja projekteeritud meie poolt. Tuuliku osi tehti kaheksas tehases erinevates riikides. Oleme kasutanud inseneride abi vaid oma ideede vormistamisel ja tugevusarvutuste tegemisel.

Sügisel sai 40 meetri kõrguse masti betoonist osa valmis, ülejäänud tuuliku osad on kohal, millal kokkupanekuks läheb?

Augustikuuks toovad 20 raskeveokit Poolast siia 700-tonnise tõstevõime 132 m kõrguse noolega kraana, mida pannakse 150-tonnise kraana abil kohapeal kokku kolm päeva. Võimsa kraana jaoks on meil vajalik alus juba tehtud.

Kui kaua olete tuuleenergeetikaga tegelenud?

Alates aastast 2001. Kui arvestada aega ja energiat, mida oleme uue tuuliku arendamisse investeerinud, siis võib küll nii väita, et see on doktoritöö vääriline. Oleme uue tuuliku arendusega tegelenud seitse aastat. Seoses sellega oleme teinud üle 100 välisreisi, osalenud kümnetel rahvusvahelistel seminaridel, konverentsidel ja tuuleenergeetika-alastel kokkutulekutel. Oleme kokku kutsunud kümneid töötubasid ja töögruppe. Lisaks oleme teinud kümneid visiite erinevate allhankijate juurde, kusjuures ka potentsiaalsed allhankijad on teinud kümneid reise Eestisse, et meiega kohtuda.

Usun et Eleon 3M116 arendusprojekt on üks laiaulatuslikumaid tuuleenergeetika-alaseid – aga võibolla mitte ainult – rahvusvahelisi koostööprojekte, mis Eestis seni on tehtud. Meie allhankijad on muu hulgas Inglismaalt, Prantsusmaalt, Hispaaniast, Itaaliast, Saksamaalt, Taanist, Soomest, Poolast, Horvaatiast jne. Kuna Eestis tuuleenergeetika-alane oskusteave puudub, on Eesti firmade osakaal hetkel marginaalne. Samas loodame tulevikus seda tasakaalu oluliselt muuta Eesti ettevõtete kasuks.

Mida tähendab uue põlvkonna tuulik?

See on tõepoolest uue põlvkonna tuulik, mis sisaldab lahendusi alates tuumaenergeetikas kasutatust kuni kosmosetehnoloogiateni välja. Samas tuulik oma olemuselt on meie poolt ülemaailmselt patenteeritud, geniaalselt lihtsa mehaanilise konstruktsiooniga.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes