• Eesti

Taastuvenergia moodustas mullu Eestis toodetud elektrist juba neljandiku

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap June 7, 2013

E24, 07.06.2013

Elektrienergia toodang taastuvatest energiaallikatest suurenes varasema aastaga võrreldes ligi neljandiku võrra, teatas Statistikaamet.

Eurostati andmetel oli taastuvenergia osatähtsus energia lõpptarbimises Euroopa Liidu liikmesriigiti väga erinev. 2011. aastal oli osatähtsus suurim Rootsis (46,8%) ning väikseim Maltal ja Luksemburgis (vastavalt 0,4% ja 2,9%). Eestis oli see suhtarv 25,9 protsenti. Eesti oli esimene liikmesriik, kus 2020. aastaks seatud eesmärk (s.o 25%) ületati.

Elektri kogutoodang oli Eestis mullu ligi 12 teravatt-tundi, mida on seitse protsenti vähem kui aasta varem.

Elektri kogutoodangu vähenemist võrreldes 2011. aastaga mõjutasid soodsamad elektrienergia impordivõimalused Põhjamaadest ja vähenenud eksport. Import Soomest moodustas 2012. aastal kogu impordist 60 protsenti ja sealt imporditi 2011. aastaga võrreldes üle kolme korra rohkem elektrit. Kuigi Eesti ekspordib elektrit endiselt suures koguses, vähenes elektrienergia eksport 2011. aastaga võrreldes kuus protsenti.

Taastuvelektri toodangu kasvu mõjutas enim puitkütustest saadud elekter, mis kasvas 2011. aastaga võrreldes ligi kolmandiku ja moodustas taastuvelektrist 68 protsenti. Tuuleenergiatoodang suurenes 2012. aastal varasema aastaga võrreldes ligi viiendiku.

Kui elektrijaamades vähenes põlevkivi tarbimine 8 protsenti, siis õlitehastes põlevkiviõlitoodangu kasvu tõttu tarbimine suurenes — sealjuures jäi põlevkivitoodangu maht 2011. aastaga võrreldes samaks.

2012. aastal kasvas põlevkiviõlitoodang varasema aastaga võrreldes 7 protsenti, kusjuures eksporditi 80 protsenti toodangust. Üle kolmandiku eksporditud põlevkiviõlist läheb Hollandisse ja üle viiendiku Belgiasse.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes