• Eesti
  • English

Täna tähistatakse tuulepäeva

Tuuleenergia blogi - eteap June 15, 2013

Täna tähistatakse rahvusvahelist tuulepäeva, mil üle maailma tutvustatakse erinevate ettevõtmiste abil tuuleenergiat kui keskkonnasõbralikku ning kütusevaba elektritootmise viisi. Toetades kultuuripärandi aasta ideed tähistab Eesti Tuuleenergia Assotsiatsioon selle aasta tuulepäeva kogudes, talletades ja jagades tuule rahvapärimusi.

Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni tegevjuhi Tuuliki Kasoneni sõnul on elektrituulikud inimeste jaoks uus ja innovatiivne viis elektrit saada ning kiputakse unustama, et oleme tuult enda jaoks rakendanud juba aastasadu. „Juba meie esivanemad kasutasid tuuleveskeid ning tuul oli abiline ka muudel tegemistel, näiteks ilma ennustamisel,“ märkis Kasonen.

Sooviga taaselustada vanu tuulelugusid otsis Eesti Tuuleenergia Assotsiatsioon selle aasta tuulepäeva eel Eesti rahvaluule arhiivist välja vahvaid lugusid ja ütlusi tuule kohta. Lood on leitavad tuuleenergia Facebooki lehelt, vanim neist pärineb 1896. aastast. „Neid lugusid lugedes mõistsime kui oluline on talletada ka tulevaste põlvede tarbeks, mida tuul meile tänasel päeval tähendab. Siin tulid meile appi keskkonnaportaali bioneer.ee pidajad, kes tuulepäeva aegu Pärnu-, Lääne- ja Saaremaal ratastega sõites uusi lugusid koguvad,“ rääkis Tuuliki Kasonen.

Eestis on ligi 130 tuulikut koguvõimsusega 276MW, mis toodavad heal tuuleaastal umbes 700GWh elektrit aastas. See on ligi 9% Eesti keskmisest elektritarbimisest. Ligi pooled tuulikutest asuvad Läänemaal, kuid tuuleenergia sõbralikkusega paistavad silma ka Viru- ja Saaremaa ning Paldiski linn.

Tuulepäeva toetavad ÜRO ja Euroopa Liidu eesistujamaa Iiri. Tuulepäeva koordineerib Ülemaailmse Tuuleenergia Nõukogu (GWEC) ning Euroopa Tuuleenergia Assotsiatsioon (EWEA) koos 60 partneriga erinevatest riikidest. Eestis korraldab tuulepäeva üritusi Eesti Tuuleenergia Assotsiatsioon.

 

 

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes