• Eesti

Tulemas: ülemaailmne tuulepäev

Tuuleenergia blogi - eteap June 10, 2013

Tuul on olnud osa nii meie esivanemate kui ka tänapäeva elust ja tööst. Olgu selleks siis kas tuule- ja vesiveskid, kalapüük või tänapäeval purjetamine, tuulegeneraatorid ja lohesurf – kõik need vajavad tuult. Tuul viskab vahel ka vimkasid ning võib olla just selle tõttu on meie tuulepealse maa elanikel alati olnud tuule kohta midagi öelda. 15. juunil tähistatakse üle maailma tuulepäeva ning et see aasta on Eestis kultuuripärandi aasta, siis otsisime arhiivist välja rahvapärimusi ning saadame saadikud ka uute lugude retkele.

“Kui ei old tuult ja veski jäi seisu, siis isa ütles veskilistele, et peab panema luua jalgade vahele ja jooksma ümber veski, siis tuleb tuul. Mina jooksin mitu retti ümber veski, aga tuult ei tuld, ja enam joosta ei tahand.” See vanarahva ütlus pärineb 1940. aastast Haljala kihelkonnast Arukülast. Tuule ennustamine oli tähtis nii tol ajal kui ka tänaste tuulikute omanikele. Kodutuulikute peremehed pesevad pesu ka nüüdisajal siis, kui tuult on. Tööstuslike elektrituulikute juures prognoosivad tuult aga bilansihaldurid, kes info elektrisüsteemihaldurile saadavad.

Kuidas on aga lood kaasaja tuulejuttudega, mis ühel päeval samuti kultuuripärandiks saavad? Nende jälile sõidavad Eestimaa tuulistesse paikadesse www.bioneer.ee bioloogilised pioneerid. Kui satute neid tuulepäeva paiku nägema, siis astuge julgelt ligi ning rääkige oma lugu seoses tuulega.

Täname Eesti Rahvaluule Arhiivi ning kõiki oma lugude jutustajaid.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes