• Eesti
  • English

Eesti ettevõtted arendavad uudset jääkindlat tuulikuvundamenti

Tuuleenergia blogi - eteap July 4, 2013

Sel nädalal kohtunud BLRT Grupi nõukogu esimees Mark Berman ning Nelja Energia ja Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni juhatuse esimees Martin Kruus arutasid tuuleenergia klastri uue toote, Läänemere jäätingimustes vastupidava meretuuliku vundamendi pilootprojekti.

„Suurem osa Euroopa meretuuleparkidest asub Põhjameres, kuid investorid vaatavad üha enam Läänemere suunas ning seni rasketeks peetud jäätingimused võivad osutuda Eesti tööstusettevõtete võimaluseks, kui saame turule pakkuda meretuuliku vundamendi, mis loodud vastu pidama jääle ning selle liikumisele. Meie kontsernil on selleks nii kogemusi kui ka ambitsiooni,“ märkis Mark Berman.

„Jääklassi meretuuliku vundamenti läheb meil vaja nii Eesti meretuuleparkide ehitusel, kuid seda saaks müüa ka teistele Läänemere riikidele, näiteks Rootsile, kus on ehituslubadega meretuuleparkide projekte üle 2000MW,“ kommenteeris Martin Kruus.

Projekti käigus plaanitakse Eestisse paigaldada ka pilootvundament, et mõõta jäätingimustes tuulikuvundamendile mõjuvaid jõudusid, et seejärel optimeerida seeriatootmise kulutusi vundamendi projekteerimisele, ehitamisele ja paigaldamisele. Reaalsetes jäätingimustes saab testida ka pilootvundamendi ligipääsetavust ja hooldustööde võimalikkust. Lisaks võimaldab pilootprojekt koguda vajalikku lisainfot keskkonnatingimuste ning ilmastikujõudude kohta.

Tuuleenergia klaster loodi 2010. aastal eesmärgiga hoogustada koostööd Eesti tuuleenergeetika valdkondade ettevõtete vahel ning suurendada nende rahvusvahelist konkurentsivõimet tuuleenergia tööstuses. Klastri vedajaks on Eesti Tuuleenergia Assotsiatsioon ning konsortsiumisse kuulub 13 ettevõtet ning kaks ülikooli. Meretuuleenergia töögrupi vedajateks on tööstuskontserni BLRT Grupi ettevõte BLRT Marketex, energiatootjad Eesti Energia ja Nelja Energia ning tuulikute hooldusega tegelev Empower 4 Wind OÜ. Tuuleenergia klastri tegevusi rahastavad konsortsiumi liikmed, Tallinna Ettevõtlusamet ning Euroopa Regionaalarengu Fond.

 

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes