• Eesti

Kiisler: tuulikute rajamisele oleks vaja piiranguid

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap July 25, 2013

ERR Uudised, 25.07.2013

Regionaalminister Siim Kiisleri sõnul tuleks elektrituulikute rajamist Eestis piirata, vastasel juhul võime tulevikus näha teletorni pikkuste tuulikute rajamist looduskaunitesse kohtadesse.

Kiisler ütles valitsuse pressikonverentsil erakonnakaaslase Tõnis Paltsi tuuliku eelnõud kommenteerides, et on Paltsiga nõus, et piiranguid oleks vaja. Ta ütles, et elektrituulikute tehnoloogiad arenevad kogu aeg edasi ja praegu räägitakse juba kuni 250 meetristest ja veel kõrgematest tuulikutest. “Sisuliselt me räägime arendajate sõnul võibolla lähiaastatel tuulikutest, mis on teletorni kõrgused,” ütles Kiisler.

Palts seadis oma eelnõus piiriks, et lubatud võiks olla alla 30 meetriste tuulikute ehitamine Saaremaal, Hiiumaal, Muhumaal ja Vormsil.

Rahandusminister Jürgen Ligi selgitas, et valitsus ei kiitnud eelnõud heaks sest tegemist ei ole looduskaitse regulatsiooniga. “Me andsime hinnangu looduskaitse seaduse muutmise eelnõule ja jõudsime üksmeelele selles, et see ei ole looduskaitse seaduse regulatsioon, vaid planeerimisseaduse regulatsioon.”

Kiisler ütles, et praegu seadus otseselt ei piira kõrgusi ja võimsusi. “Ettevõtjad, kes soovivad väga kõrgeid ja võimsaid tuulikuid rajada, ütlevad, et kui neile seatakse piirangud, siis need on ebaproportsionaalsed ja liiga ranged nende jaoks ning pole alust nende majandustegevust piirata,” sõnas ta.

“Ma arvan, et on hea, kui seadusandja tasemel see küsimus ka tõsiselt läbi arutatakse ja teatud piirid ette pannakse,” arvas regionaalminister. “Et inimestel oleks ka kindlustunne, et ühel päeval ei võeta vastu uus planeering, kus rajatakse näiteks nende kodu lähedale väga võimsad tuulepargid, mis väga selgelt võib nende elukeskkonda muuta ja nende kinnisvara väärtust langetada.”

Kiisler ütles veel, et kui seni on Eestis tuuleparke rajatud tööstusaladele, siis nüüd tahetakse planeeringutega minna juba looduskaunitesse ja inimtegevusest puutumata kohtadesse. “See on see valiku koht. Mis alad me jätame tuulikutest puutumata,” sõnas Kiisler.

Probleemi tuulikutega tunnistas ka peaministri ülesannetes kaitseminister Urmas Reinsalu. “Kogukondade probleem on reaalselt olemas. Seda ei saa eitada.”

Reinsalu märkis, et nendele probleemidele peab lähenema läbi planeerimisõiguse. “Planeerimisõigus käsitleb neid küsimusi juhtumipõhiselt. Kui on konkreetne taotlus, vaadatakse see menetluses läbi ja kui on arendaja ja kogukonna huvid vastakuti, siis vajadusel kohtus vaieldakse läbi,” ütles Reinsalu ja lisas, et selguse huvides võib olla mõistlik seadusega panna paika need piirangud. Reinsalu rääkis veel, et justiitsministeerium töötab praegu välja planeerimiskoodeksit.

Ministrid kommenteerisid veel küsimust, kuidas peaks olema reguleeritud hüvitised tuulikutega leppinud kohalikele elanikele. Jügren Ligi tõi näite Taanist, kus kohalikud elanikud omavad tuuleparkides osalust ja teenivad selle pealt raha.

Kiisler märkis, et mõnes Eesti omavalitsuses teevad arendajad vabatahtlikke annetusi fondi, mida kasutatakse kohaliku elu edendamiseks.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes