• Eesti
  • English

Nelja Energia rohkem tuuleparke Eestisse ei kavanda

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap July 29, 2013

BNS, 29.07.2013

Kuivõrd olemasoleva tootmisvõimsuse suurendamise puhul kasvaks tootmine suuremaks, kui toetused ette näevad, siis Eesti suurim tuuleenergiatootja Nelja Energia Eestisse enam tuuleparke ei kavanda, kirjutab Postimees esmaspäeval.

“Praeguse seaduse toetuste piir 600 gigavatt-tundi aastas on jõus, mistõttu me enam uusi tuuleparke Eestisse ei kavanda. Maismaa omi vähemalt mitte. Teiste investorite eest ei saa ma rääkida, aga ma usun, et toetuste lagi ikkagi töötab,” ütles Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus intervjuus lehele.

Kuivõrd Põhjamaade elektribörsi süsteem on mõeldud juba ehitatud elektrijaamadele, siis see skeem uute jaamade ehitamist ei toeta, rääkis Kruus, kelle hinnangul turuhinna vastu investeerimine ennast ära ei tasu. “Pelgalt börsilt saadava tuluga ei ole me kindlasti kasumlikud,” ütles ta.

Küll oli Kruus seda meelt, et senine toetuste süsteem on oma aja ära elanud ja uued projektid võiks tulla oksjonipõhise lähenemisega. Näiteks Leedus, kus Nelja Energial on 79 megavatise võimsusega tuulepark, korraldatakse vähempakkumisi hinna peale, millega tuulepargi arendaja on valmis energiat pakkuma, rääkis ta.

Kruusi hinnangul oleks Eestis võimalik kogu elekter toota taastuvaist allikaist, kui põhikoormus katta biomassiga, millele lisanduks veel tuuleenergia. Sellise lahenduse omahind oleks umbes 85 eurot megavatt-tund ja Kruus möönis, et seda ei suudaks Eesti elanikud maksta.

Kontserni tuuleparkide konsolideeritud toodang oli eelmisel aastal 409 gigavatt-tundi.

Taastuvenergia toetusi sai Nelja Energia mullu kokku 8,7 miljonit eurot ehk üle kahe korra rohkem kui 2011. aastal.

Nelja Energia teenis mullu üheksa miljonit eurot kasumit, mis on 2011. aasta 4,9 miljoni eurose kasumiga võrreldes 85 protsenti suurem, ettevõtte müügitulu ulatus eelmisel aastal 37,5 miljoni euroni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes