• Eesti

Sandor Liive: maismaa tuuleparkide lagi on peaaegu käes

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap August 13, 2013

ERR uudised, 13.08.2013

Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive on seda meelt, et maismaa tuuleparkide lagi Eestis on peaaegu käes ja taastuvenergiat arendades tuleks tähelepanu pöörata rohkem biomassile.

Pärast täna toimunud Paldiski tuulepargi avamist töötab Eestis 126 elektrituulikut, mis toodavad ligikaudu kuus protsenti kogu riigi elektritarbimisest. Energiaspetsialistid prognoosivad, et tuuleparkide rajamise kuldajad Eestis on möödas, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

“Kui vaatame, mis Eesti majandusele võiks anda suuremat hoogu juurde, siis kindlasti Eestis oleva biomassi suurem ära kasutamine taastuvenergia tootmiseks,” sõnas Sandor Liive.

“Kui te täna küsite, kas me tahaks järgmise hüppe teha uute tuulikutega või pigem kasutaks ära selle biomassi, siis mina usun, et Eestil oleks kasulikum ära kasutada kodumaist biomassi,” lisas ta.

Kui tuuleenergia tootjad kinnitavad, et Eestil on tuulepotentsiaali kogu riigi energitarbimise katmiseks, siis majandusministeerium küsib vastu, kes selle eest maksab? Eesti on Euroopa Liidu ees võetud taastuvenergia kohustuse peaaegu täitnud.

Majandusministeeriumi energeetika asekantsler Ando Leppiman märkis, et iga toodetud taastuvenergia kilovatt-tund läheb ka elektritarbijale maksma täiendava taastuvenergia tasu, nii et asi peab olema omavahel proportsioonis.

“Meie tarbijad peaksid maksma nii palju, kui palju meil on vaja oma eesmärgi täitmiseks, ja kõik see, mis tuleb lisaks sellele, on taastuvenergia kvoot, mida me võiksime müüa neile, kellel on probleeme selle eesmärgi saavutamisega,” sõnas Leppiman.

Selle aasta lõpuks peaks Eesti kõikide tuuleparkide installeeritud võimsus olema 300 megavatti ja prognooside kohaselt katab tuuleenergia kogu Eesti elektrivajadusest umbes kaheksa protsenti.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes